Někteří lidé v Jestřebí nesouhlasí s přistěhováním mentálně postižených žen

Na okraji Jestřebí na Českolipsku má vyrůst dvojdomek pro 10 mentálně postižených žen z nedalekého zařízení Domov Sluneční dvůr. Mají se do něj příští rok nastěhovat klientky, aby se naučily žít v běžné společnosti. I přes postižení jsou do jisté míry soběstačné a pomáhají s vařením nebo úklidem. 24 hodin denně bude k dispozici personál, který v případě potřeby postiženým ženám pomůže. Místním se ale přítomnost mentálně postižených lidí nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domov Sluneční Dvůr Jestřebí

Domov Sluneční Dvůr Jestřebí | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„To vadí všem, ale já vám na to odpovídat nebudu. To je moje soukromá záležitost a až se to bude projednávat takovým stylem, že to bude zajímat všechny, tak se k tomu budu vyjadřovat. Ono to zajímá celou ulici. Na rovinu, s blázny žít nebudu. Já je znám odmala, vím, že to jsou lidi, kteří mají být v ústavu, a ne aby se volně pohybovali po ulici. Já s tím nesouhlasím.“

Tolik jedna z obyvatelek části Jestřebí, kde má dvojdomek pro mentálně postižené ženy vyrůst. Podle nezávislého starosty obce Karla Schreinera mají lidé strach, že v domku mohou být během několika let jiní klienti, než kteří jsou dnes v Domově Sluneční Dvůr. A nevědí, kdo bude v areálu Domova Sluneční Dvůr, až ho kraj prodá.

Starosta navíc pochybuje o tom, že začlenění mentálně postižených žen jim přinese nějakou výhodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stěhování mentálně postižených žen do nového domova informoval reportér Tomáš Mařas

„Není zdaleka jisté, že ty klientky budou v tomto prostředí spokojenější, než jsou teď. Celý život žily v Domově Sluneční Dvůr, je jim většinou přes 50 let a teď dojde k velké změně, která i pro normálního člověka by byla velká a těžko by se sžíval. Dostávají se do prostředí, které je pro ně nepřátelsky naladěné,“ říká.

Podle ředitele sociálního zařízení Domov Sluneční Dvůr Pavla Kosa ale nemají mentálně postižené ženy ideální podmínky pro bydlení.

„Je to společné sociální zařízení - společné sprchy, společné záchody. A nemají tolik soukromí. Skříně jsou na chodbách, to je ještě pozůstatek z bývalé doby. Je to malinké, ale bydlí tady tři dospělé ženy, které se na dvanácti metrech musí zmáčknout,“ popisuje Kos a dodává:

„Tito klienti mají také právo žít v lepších podmínkách, než jsou dnes. Nikdo netvrdí, že se jim tady nelíbí. Ano, je tu krásné prostředí, ticho, klid, ale chce to každý? Od roku 2003, 2004, kdy jsme vytvořili první byty, se snažíme do nich dostat nějaké běžné návyky běžné domácnosti. Pomáhají si s vařením, s úklidem. Tak proč by to nezvládly po deseti letech ve vlastních domácnostech?"

Domov Sluneční Dvůr by měl zaniknout do konce roku 2015. Do té doby by se 52 klientek mělo přestěhovat do domů v Jestřebí, Zahrádkách, Sosnové i České Lípě.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme