Starostové podbrdských obcí budou řešit s hejtmanem budoucnost vojenského újezdu

Budoucnost vojenského újezdu Brdy bude dnes tématem jednání starostů dotčených obcí z Plzeňského kraje s hejtmanem Václavem Šlajsem. S ním se zástupci 15 radnic sejdou ve Strašicích. Důvodem je návrh zákona na zrušení újezdu, který vzešel z kabinetu Jiřího Rusnoka a který nová vláda stáhla z projednávání ve sněmovně. To se nelíbí ani hejtmanovi ani starostům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský újezd Brdy

Vojenský újezd Brdy | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Poté, co nová vláda stáhla projednávání návrhu zákona ze sněmovny, poslali zastánci tohoto řešení dopis ministrovi obrany.

„Upozorňovali jsme na situaci v Brdech a vyzývali jsme, aby tato záležitost byla urychleně řešena. Myslíme si, že to, co v Brdech připravovaly minulé vlády, to je zkrátka dobrý postup,“ potvrzuje starosta Strašic Jiří Hahner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory zúčastněných stran na problematiku vojenského újezdu Brdy zaznamenala reportérka Martina Klímová

Podle současného návrhu zákona by se mělo území újezdu rozdělit mezi Středočeský a Plzeňský kraj podle historických hranic. Pro je i město Rokycany a jeho nezávislá místostarostka Marie Hlávková.

„Společně s okolními obcemi bychom byli rádi, kdyby se území otevřelo, a aby bylo využíváno hlavně pro rekreaci a pro volný čas občanů s tím, že by mělo zvláštní režim, a bylo by třeba vyhlášeno nějakou památkou, aby se tam nedalo stavět a nebyl ten prostor zdevastován,“ říká Hlávková.

Naproti tomu dlouhodobě nejhlasitějším odpůrcem zákona je hejtman Středočeského kraje Josef Řihák z ČSSD.

„Já osobně a spousta středočeských starostů nesouhlasíme s tím, jakým způsobem se tyto věci připravovaly. Nám nikdo nezodpověděl otázku ekonomiky, kolik to bude stát armádu, když se to zruší, kolik stát a jiné záležitosti,“ podotkl Řihák.

Nový ministr si chce návrh prostudovat

Že by se ale Středočeši snažili ovlivňovat rozhodování vlády o brdské problematice, ministerská odpověď na dopis podbrdských starostů popírá.

„Ministr obrany nám sdělil dopisem, že v žádném případě nepodléhá žádnému lobbistickému tlaku a že celou záležitost posoudí věcně,“ doplnil starosta Strašic Jiří Hahner.

A jak uvádí mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek, odložení návrhu má prostý důvod.

„Ministr Stropnický celkem logicky rozhodl, že než zákon půjde do sněmovny k projednání, tak si ho chce ještě pořádně prostudovat. Takže jediné, k čemu došlo, že dojde ke zdržení zhruba o měsíc. Je možné, že se to během toho měsíce změní, ale pořád platí stejný návrh,“ vysvětlil mluvčí.

O schůzku s ministrem také požádal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs z ČSSD. Spolu se starosty teď bude projednávat další postup.

Vojenský újezd Brdy na Příbramsku (Jince) | Zdroj: ČTK

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme