Veřejnými opatrovníky budou pouze města, plánuje ministerstvo spravedlnosti

O duševně nemocné lidi by se kromě příbuzných měly v budoucnu starat pouze obce s rozšířenou působností. Veřejné opatrovnictví už nebude jako dosud spadat pod menší vesnice. Se změnou počítá ministerstvo spravedlnosti v připravovaném zákoně o opatrovnictví. Podle úřadu se totiž o postižené postarají lépe větší obce než malé vesnice. Ty se ale bojí, že se tím zhorší péče o postižené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Duševně nemocná žena

Duševně nemocná žena | Foto: Free Stock Photos

V současnosti může být veřejným opatrovníkem kterákoli obec nebo městská část. Kdyby se měla tato výsada omezit jen na obce s rozšířenou působností, mohl by to být podle mluvčí Svazu měst a obcí Štěpánky Filipové problém.

„Pokud by byly veřejnými opatrovníky pouze obce s rozšířenou působností, mohla by dostupnost veřejného opatrovnictví být nižší. Lidé by museli dojíždět i desítky kilometrů daleko. Samozřejmě by jim tím stoupaly i náklady,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo spravedlnosti plánuje změnu zákona o veřejném opatrovnictví, Svaz měst a obcí s ní ale nesouhlasí. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Petra Benešová

Ne vždy je ale v dnešní době pro obce snadné, aby se postaraly o duševně nemocné lidi. Potvrzuje to i starostka Měrunic na Teplicku Jitka Nová.

„Pro malé obce je to problém toho, že nemá specialistu, který by vlastně tuto činnost vykonával. V naší obci to proto vykonávám já osobně. A je to o tom, že se musí nastudovat legislativa,“ popisuje.

Právnička Dana Kořínková z občanského sdružení Quip, které pomáhá v rozvoji sociálních služeb, navíc upozorňuje, že situace je pro starosty ještě složitější, pokud se starají o desítky postižených.

„Obce na to nebyly nějak systematicky připravované. Malé obce mají většinou problémy zajistit kapacitu, zejména, když si představíme, že mají ve svém obvodu psychiatrickou léčebnu nebo bývalé ústavy,“ vysvětluje.

Obce o veřejné opatrovnictví stojí

Přesto je podle Svazu měst a obcí lepší být jako veřejný opatrovník, co nejblíže k postiženému člověku. Tedy i v malé vesnici. Ministerstvo spravedlnosti ale počítá se změnou, jak píše ve vyjádření mluvčí úřadu Štěpánka Čechová:

„Veřejným opatrovníkem bude jmenovaná pouze obec s rozšířenou působností, která je schopná lépe zajistit opatrovnictví a v jejímž obvodu bude mít člověk své skutečné bydliště. Pokud se nezjistí skutečné bydliště duševně nemocného, pak se o něj postará obec podle jeho trvalého pobytu.“

Podle ministerstva ale není ještě vyloučeno, že by si větší města mohla ve vesnicích zaměstnat sociální pracovníky, kteří se o postiženého postarají. Stejně tak by větší obce uzavřely s vesnicemi smlouvu, podle které by mohly o duševně nemocné pečovat.

Na veřejné opatrovnictví pošle stát městům účelové dotace. Do budoucna se také zvažuje, že by veřejným opatrovníkem mohly být i soukromé firmy.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme