Zeman vystoupí v europarlamentu, přihlásí se k evropské integraci, prý ale zkritizuje byrokracii v EU

Prezident Miloš Zeman dnes jako slavnostní host promluví na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Ve svém projevu prý zkritizuje byrokracii v Evropské unii. Zároveň se ale přihlásí k podpoře evropské integrace. Europoslanci většinou oceňují změnu evropské politiky, kterou zamýšlí nová česká vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Reuters

Prezident Zeman se ale chce zmínit i o ne zcela běžných záležitostech, například o kauze českého pomazánkového másla. Nebo o příliš velké evropské byrokracii.

„Zeman musí nejdřív prokázat, že je proevropským politikem,“ řekl předseda zahraničního výboru Europarlamentu Elmar Brok. Ocenil ale, že nová česká vláda chce podepsat tak zvaný fiskální pakt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemanův projev bude sledovat také zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska

V Evropském parlamentu před pěti lety mluvil i Václav Klaus a vyvolal tehdy velmi bouřlivé reakce. Většina europoslanců na protest proti Klausovým slovům odešla ze sálu, menší část mu nadšeně tleskala.

V roce 2009 v Evropském parlamentu pronesl projev i Václav Havel, tehdy už jako bývalý prezident. Byl jediným pozvaným řečníkem při příležitosti 20. výročí pádu Berlínské zdi.

Evropský parlament společně s Radou Evropské unie projednává a schvaluje právní předpisy EU vykonává dohled nad dalšími orgány EU, zejména Evropskou komisí, a kontroluje tak demokratičnost jejich fungování. Společně s Radou projednává a přijímá rozpočet EU.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme