Jednání s Růžičkou půjdou do finále, očekává šéf hokejového svazu

Výkonný výbor hokejového svazu dnes bude jednat o důsledcích šestého místa hokejistů na olympijských hrách v Soči. Prezident svazu Tomáš Král Českému rozhlasu potvrdil, že do funkce trenéra reprezentačního týmu má blízko Vladimír Růžička.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král | Foto: Filip Jandourek

Jaký dojem ve vás osobně zanechalo účinkování českých hokejistů na olympijském ledě? Co především rozhodlo o tom, že se vraceli ze Soči bez medaile?

Mé hodnocení je střízlivější. Už není tak emoční, jako bylo třeba u fanoušků. Měli jsme tam tým, ve kterém můžeme vést diskuse o tom, jestli dva tři hráči měli být jinak. Ale bylo tam to nejlepší, co v současné době máme, a hráči určitě udělali pro úspěch všechno. Ale nesmíme zapomínat, že je to sport a skončili jsme šestí. Když se podíváme, jaké týmy skončily před námi, tak si myslím, že na tom turnaji je to vždy velká loterie a je otázka, jak se všechno sejde.

Samozřejmě že jsem smutný a zklamaný. Přál jsem všem. Hráčům, fanouškům i nám, abychom se mezi tu čtyřku dostali a hráli o medaile. Nestalo se tak, ale že bych to viděl jako krizi českého hokeje, tak to určitě ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Tomášem Králem mluvil ve vysílání Českého rozhlasu Jiří Chum

Vy jste určitě s Aloisem Hadamczikem debatoval o jeho rozhodnutí. Jak jste přijal jeho argumenty?

Ten tlak byl enormní a už po té nominaci to zacházelo třeba i do osobní roviny. Bylo to něco, co podle mě nebylo šťastné. Nechci vyhodnocovat, kdo co udělal nebo řekl. Vnímám hokej jako práci a je třeba pracovat, věnovat se tomu. Lojza Hadamczik se rozhodl, je to jeho osobní a trenérské rozhodnutí.

Vladimír Růžička
Narodil se 6. června 1983 v Mostě. V domácí nejvyšší soutěži odehrál 17 sezon a v 680 zápasech zaznamenal 866 bodů. Za pět sezon V NHL nastoupil 233 utkáním. Připsal si rovných 200 startů za reprezentaci a byl kapitánem olympijských vítězů v Naganu.
V roce 2000 nastoupil jako hlavní trenér v pražské Slavii a dvakrát s ní získal domácí titul. Reprezentační tým vedl v letech 2004-2005 a 2008-2010. Pod jeho vedením reprezentace dvakrát vyhrála mistrovství světa.
Zdroj: www.hc-slavia.cz

Že ten tlak na něj byl obrovský a nebylo to vždycky fér, o tom nebudu říkat, že to není pravda. Někdy jsem měl i já pocit, že to té atmosféře a hokeji neprospívá. Ale že by to bylo něco, co prohrálo zápas s Američany, to také pravda není. Byl to top turnaj, kde si musí sednout všechno, tak jako si to sedlo v Naganu. To se nestalo, byli jsme šestí a příště můžeme být lepší.

V každém případě má teď výkonný výbor co nejrychleji rozhodnout o tom, kdo bude novým trenérem reprezentačního týmu. Může se najít řešení už dnes?

Nebudeme si hrát na schovávanou. Dnes je jasné, k jakému trenérovi to směřuje právě proto, že je to v této době uprostřed sezony. Očekávám zhodnocení olympiády, ale to už proběhlo xkrát, takže si nemyslím, že bychom se dozvěděli něco nového. Očekávám, že se budeme bavit na téma trenéra Ládi Růžičky.

Hokejová Slavia uvolní Vladimíra Růžičku k reprezentaci

Číst článek

Ten má ale povinnosti ve Slavii. Máte signály, jak se vedení týmu k této situaci postaví?

Poté, co mi trenér Hadamczik oznámil rezignaci, jsem na nic nečekal. Mluvil jsem jak s majiteli Slavie, tak s Láďou. Informace nemůžou být vždycky okamžitě zveřejněné, ale v podstatě to probíhalo tak, jak se o tom mluví. Až budu oficiálně pověřený výkonným výborem, abych konal, tak ta jednání půjdou do finále. Neočekávám, že by byl problém na straně Slavie.

Jiří Chum, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme