Miliardové zakázky na svoz odpadu v Praze vyšetřuje protikorupční policie

Detektivové Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vyšetřují okolnosti týkající se miliardových zakázek na svoz odpadu v Praze. Ten mají na starosti Pražské služby. Policie se zajímá také o chystaný magistrátní nákup akcií Pražských služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto)

Samosprávy by kvůli zálohování PET láhví přišly o peníze, které na jejich recyklaci nyní vydělají (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kriminalisté si vyžádali podklady, které souvisí s rozhodnutím rady z let 2012 a 2013.

Údajně jde o materiály, které připravoval a radě předkládal tehdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský z ODS.

Detaily ale mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej odmítl říci. „K této věci náš útvar zatím nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl stručně.

Už loni v létě v sídle Pražských služeb zasahoval jiný útvar policie, detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policie se k tomu tehdy odmítla vyjádřit. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 řekl, že si vyžádali smlouvy z let 2008 až 2010.

Kriminalisté se zajímají i o usnesení týkající se plánované akvizice Pražských služeb. Praha už několik let usiluje o odkup zhruba šestinového podílu. Podle posledních informací by město mělo za akcie zaplatit kolem 700 až 800 milionů. Praha v Pražských službách nyní ovládá asi 77 procent akcií.

Chystá se nový tendr na svoz odpadu

Pražský magistrát svoz odpadu stále nemá dlouhodobě zajištěný. Desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila v roce 2011, a město proto vypsalo novou soutěž.

Tu ale nakonec kvůli podezřele vysokým nabídkám, které přesahovaly 16 miliard, zrušilo. Od té doby prodlužuje Pražským službám smlouvu vždy o jeden rok, naposledy loni v říjnu.

Firma zakázku za více než miliardu získala formou jednacího řízení bez uveřejnění. Podle náměstka primátora Jiřího Nouzy z TOP 09 se dlouho plánované otevřené výběrové řízení vypíše v dohledné době.

„V současné chvíli prochází ještě oponenturou na podmínky, protože to jsou pravidla podle pravidel magistrátu, a v nejbližší době to bude pokračovat, protože se nechceme dostat do stejné situace, abychom tendr museli zrušit," vysvětlil.

ČTK, Anna Königsmarková, Simona Bartošová, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme