Číňan podal žalobu na vládu kvůli smogu. Limit pro Evropu překračuje i dvacetkrát

Muž z města Š'-ťia-čuang v centrální Číně podal žalobu na místní vládu, že nezabránila tak vážnému znečištění ovzduší a neřeší ho. Požaduje náhradu škody, kterou musel vydat na ochranu svého zdraví. Smog v Pekingu dosahuje až 500 mikrogramů na metr krychlový, což je asi dvacetkrát víc než je povolený limit v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - smog nad Zakázaným městem

Peking - smog nad Zakázaným městem | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Brian Jeffery Beggerly

Od vlády Li Kuej-sin požaduje náhradu za obličejové masky, čističky vzduchu a posilovací stroj na běhání, které si musel pořídit, aby mohl sportovat uvnitř, když nemůže chodit běhat ven.

„Jeho stížnost pravděpodobně soud smete ze stolu, je to ale na druhou stranu odvážné gesto, které se jen tak v komunistické zemi nevidí,“ komentovala odvážný, byť směšný čin zpravodajka Českého rozhlasu v Asii Kateřina Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O statečném činu Číňana, který žaluje vládu kvůli smogu, mluvila zpravodajka Českého rozhlasu v Asii Kateřina Procházková

O současné situaci se hovoří jako o nejhorší smogové kalamitě, která postihla centrální oblast Činy v historii. Peking dokonce vůbec poprvé vyhlásil oranžový, tedy druhý nejvyšší, stupeň smogové pohotovosti.

Americká ambasáda naměřila ve vzduchu 378 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Limitem je pak pro Evropu zhruba 25 mikrogramů na metr krychlový. Minulý víkend bylo v Pekingu dokonce dokonce 500 mikrogramů na metr krychlový.

Na problémy s dýcháním si pak stěžuje řada občanů, jako například 62letý Pekingčan Wang Šin-Rui:

"Snažíme se nevycházet. Tohle znečištění je opravdu zlé. Cítím to při dýchání. Jediné řešení je nechodit ven, tedy pokud opravdu nemusíme."

Šanghaj zažívá nejhorší smogovou kalamitu v historii města | Foto: Reuters

Některá státní media pravidelně vydávají články o prospěšnosti smogu, čímž opravdu rozzuřily množství čtenářů.

Citují například jednoho z generálů čínské lidové armády, který tvrdí, že hustý smog prý zemi může uchránit před balistickými střelami, které se tak nemohou orientovat a ve smogu se ztratí.

Díky kritické situaci se prý také množství Číňanů začalo vzdělávat a ví, co jsou prachové částice, polétavý prach a podobně.

Pás smogu dlouhý asi 1200 kilometrů se rozprostírá od Pekingu až po Šanghaj | Foto: NASA Earth Observatory

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme