Do Prahy přiletělo 27 zraněných Ukrajinců. Čekaly na ně sanitky i vrtulník

Na armádním letišti v pražských Kbelích přistál krátce před 20. hodinou Airbus se 17 Ukrajinci, kteří byli zraněni při demonstracích v Kyjevě. Druhý letoun, na jehož palubě bylo 10 zraněných, přistál po 22. hodině. V rámci humanitárního programu MEDEVAC se budu zranění Ukrajinci léčit v pražských nemocnicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými

Přílet leteckého speciálu z Ukrajiny se zraněnými | Foto: Filip Jandourek

Během letu na ukrajinské pacienty dohlížel tým lékařů pod vedením vojenského chirurga Michala Marečka, který má zkušenosti například s přepravou zraněných Čechů po velké nehodě autobusu v Chorvatsku v červnu 2012.

Čtyři Ukrajinci, kteří dorazili do Prahy Airbusem ve speciální zdravotnické úpravě, jsou zranění těžce. Dva z nich přepravil do nemocnice vrtulník, zbylé pacienty postupně rozvezly sanitky.

Pacienty přijmou celkem tři pražské nemocnice. Do Všeobecné fakultní nemocnice převezou sanitky především zraněné v oblasti břicha a končetin. Ústřední vojenská nemocnice se postará o postřelené a v Motole se bude léčit třeba pacient s průstřelem plic. Péče o zraněné Ukrajince prý provoz nemocnic neohrozí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přílet armádního speciálu sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

Pacienti, kteří podstoupí léčbu v České republice, jsou ve vážném až kritickém stavu. Někteří jsou ochrnutí, jiní mají mnohočetné průstřely, popáleniny nebo poraněnou lebku. Jeden z Ukrajinců má podle zdravotní dokumentace v těle až deset kulek.

Všichni pacienti procházejí klasickým příjem. „My se musíme chovat i podle českých zákonů, takže pro ně musíme mít připravené informované souhlasy. Vzhledem k tomu, že Ukrajinci nejsou tak neběžná klientela, disponujeme i čtyřmi ukrajinskými lékaři, kteří u nás dlouhodobě pracují. Takže neočekáváme žádné velké problémy. Přijmeme je, udělá se kompletní laboratoř, kompletní zobrazovací metody a pak se rozhodneme, v jakém pořadí půjdou na sál,“ nastínil ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Na palubě stroje CASA se nachází letecká jednotka intenzivní péče a dalších 12 lůžek. Airbus má dvě podobné jednotky, které jsou upravené pro těžce zraněné pacienty. Doprava pacientů z Ukrajiny je podle armády jednou z nejnáročnějších evakuačních operací v její novodobé historii.

Většina zraněných je v mladším a středním věku. Nejmladšímu je 17 let a hrozí mu amputace nohy, v nemocnici s ním bude matka. Zraněné přímo na Ukrajině vytipovali pracovníci organizace Člověk v tísni společně s českou ambasádou.

Pacienti pocházejí z různých oblastí Ukrajiny. „Prvních pět pacientů údajně přijelo sanitkami ze vzdálenosti 450 kilometrů od Kyjeva. Ti ostatní byli posbíráni tak, jak je tam organizace Člověk v tísni našla a sehnala,“ přiblížil vojenský chirurg Michal Mareček.

Podle koordinátora Člověka v tísni René Kočíka je na seznamu zraněných, kteří by mohli být převezeni do České republiky, přes 70 lidí. Pokud vláda schválí další humanitární lety, zamíří do Prahy více Ukrajinců. Když ne, seznam využijí zdravotníci z jiných zemí.

Prezident Janukovyč v pátek promluví z Ruska, to mu zaručilo bezpečnost

Číst článek

Humanitární program MEDEVAC je určený lidem z válkou postižených oblastí, kterým není možné zajistit léčení v místních podmínkách. Léčbu pacientů hradí ministerstvo vnitra, které uvolní zhruba 10 milionů korun.

Na letištní ploše čekaly na přílet Airbusu sanitky | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme