Věřňovice na Karvinsku už překročily celoroční smogový limit

Obyvatelé pohraniční obce Věřňovice na Karvinsku by už neměli dýchat, pokud nechtějí riskovat zdravotní problémy. Zní to sice absurdně, ale i tak si můžeme vyložit statistiku, kterou dlouhodobě sleduje ostravské sdružení Čisté nebe. Věřňovice jsou totiž prvním místem v Česku, které už vyčerpalo celoroční příděl povolených smogových dnů. A to ještě neskončil únor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog ve Věřňovicích

Smog ve Věřňovicích | Foto: Martin Knitl

„Co si o tom myslím? No tak Ostrava je, jak se říká, hlavní město smogu, tam to hulí ve dne v noci,“ uvádí pan Josef, který bydlí na kraji Věřňovic s polskou hranicí za humny.

Jak říká, jde to sem ze všech stran, ale z jedné především: „Jde to všechno z Ostravy. Tady to v zimě trošku zakouří, a hned se všechno svádí na Věřňovice, jako by znečišťovaly celé okolí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O smogu ve Věřňovicích na Karvinsku natáčel reportér Martin Knitl

Celoroční limit - povolených maximálně 35 dnů se silně zaprášeným vzduchem - tady padl. Loni jich bylo od ledna do prosince celkem 96.

„V té části obce je měřící stanice, která je skoro na hranici s Polskem – má to dost podstatný vliv,“ zdůrazňuje Pavel Buzek (ODS), starosta Dolní Lutyně, kam Věřňovice spadají.

Situaci vidí trochu jinak než pan Josef, spíše se dívá na opačnou stranu hranice, a hlavně na úplně jiné polské předpisy:

„Jsme v Evropské unii, která se má sjednocovat, ale limity u nás a v jiných zemích jsou absolutně rozdílné. Takže to, co tady považujeme za stupeň 3, 4, 5, je na druhé straně absolutně v pohodě,“ poznamenává starosta.

Smutné smogové prvenství je tradiční výsadou Moravskoslezského kraje. Loni padl celoroční smogový limit poprvé v ostravské části Radvanice, a to už 18. února. Takže letos je zhruba o týden lépe.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme