Film o vztahu režiséra a herečky vynesl Polanskému třetího Césara

Polsko-francouzský tvůrce Roman Polanski získal v pátek francouzské filmové ocenění César za nejlepší režii. Snímek La Vénus à la fourrure, tedy Venuše v kožichu, pojednává o sadomasochistickém vztahu režiséra a herečky. Podle agentury AFP se v něm prolíná umění a realita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski (uprostřed) a hvězdy jeho filmu Venuše v kožichu – Emmanuelle Seignerová a Mathieu Amalric

Režisér Roman Polanski (uprostřed) a hvězdy jeho filmu Venuše v kožichu – Emmanuelle Seignerová a Mathieu Amalric | Zdroj: ČTK

„Nečekal jsem to,“ reagoval Polanski. V různých kategoriích už posbíral celkem osm Césarů, tento je třetí za režii.

Hvězdou vyhlašování francouzských výročních filmových cen byl film Les garçons et Guillaume, à table! – Chlapci a Vilém ke stolu! Dílo ve francouzsko-belgické koprodukci proměnilo celkem pět nominací na Césara a bylo také vyhlášeno nejlepším snímkem.

Film plný kousavého humoru byl natočen podle autobiografie francouzského herce Guillauma Gallienna. Ten si v něm zahrál sebe sama a za svůj výkon dostal Césara v hlavní mužské herecké kategorii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O francouzské filmové ceny se zajímal i zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd

Dále bylo dílo oceněno v kategoriích filmový debut, adaptace a střih. Film se začal promítat v listopadu a do kin přilákal už 2,6 milionu diváků.

Nejlepší herečkou se stala Sandrine Kiberlainová. Zaujala hlavní rolí v komedii 9 mois ferme, Devět měsíců natvrdo, o těhotenství zapřísáhlé obhájkyně dobrých mravů, jejíž partnerem je kriminálník. Film obdržel také cenu za nejlepší scénář.

Pozdvižení médií vyvolala na předávání cen přítomnost herečky Julie Gayetové, milenky prezidenta Françoise Hollanda. Ta byla nominována za roli svůdné a manipulátorské poradkyně ministra zahraničí ve snímku Quai d'Orsay – Ministerstvo zahraničí. Prý šlo o její první vystoupení na veřejnosti od provalení jejího vztahu s prezidentem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme