V pražských Holešovicích funguje bankomat na bitcoiny. První v Česku

První bankomat na virtuální měnu bitcoin v České republice se nachází v pražských Holešovicích, v centru neziskové organizace Brmlab. Přístupný je také pro veřejnost. Vůbec první bitcoinový bankomat na světě začali lidé používat kocem loňského října v kanadském Vancouveru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

„Chtěl bych zakoupit bitcoiny za 200 korun, takže na automatu si vyberu český jazyk. Teď jsem vyzvaný, abych zadala adresu své bitcoinové peněženky, kam budou bitcoiny zaslány,“ ukazuje autor bankomatu Karel Kyovský ze společnosti General Bytes, jak zařízení v praxi funguje.

„Takže na mobilní aplikaci si nechám zobrazit QR kód. QR kód přiložím k automatu, automat QR kód načetl a zobrazil bitcoinovou adresu. Teď se mi rozsvítil akceptor na bankovky, kam vložím hotovost,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O první český bankomat na bitcoiny se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

Aby mohl člověk vyměnit peníze za virtuální měnu, musí mít takzvanou bitcoinovou peněženku. Tu získá buď registrací na webových stránkách bitcoinu nebo pomocí mobilní aplikace. Peněženka pak vygeneruje speciální QR kód, který banka načte a pošle na ni bitcoiny.

„Transakce se povedla a v mobilu se mi ozvalo, že ke mně právě cestuje 0,0159 bitcoinu, což je 15,9 milibitcoinu. Hotovo,“ shrnuje Kyovský. Věří, že virtuální peníze mají budoucnost.

S virtuální měnou bitcoin je v Hongkongu možné obchodovat i v reálné směnárně

Číst článek

„Nepotřebujete banku, nepotřebujete platit toho člověka mezi tím, tu entitu, což jsou banky, firmy, které provozují kreditní karty. Odpadají různé poplatky. Když posíláte peníze do zahraničí, můžete zaplatit bitcoiny,“ upozorňuje na některé výhody.

ČNB upozorňuje na rizika

V dubnu by se měl v Praze objevit další automat, tentokrát od americké firmy RoboCoin. Na rozdíl od českého přístroje umožní kromě nákupu bitcoinů i výběry hotovosti. Budoucí provozovatel Martin Stránský z firmy World BTC Business je přesvědčen, že se mu investice vyplatí:

„Jako v současné době používáte klasické peníze, tak to bude vedle toho nějaký standardní nástroj, který si myslím, že je obzvlášť v tom virtuálním světě flexibilnější, dá se lépe používat.“

První bankomat na bitcoiny v České republice je v pražských Holešovicích | Foto: Zuzana Petráňová

V České republice bitcoiny přijímá už na 40 firem. Česká národní banka na podobné bankomaty nedohlíží, protože virtuální měnu nepovažuje za peníze.

„Pro Českou národní banku jde spíše o automaty na prodej bitcoinů. Když to srovnám s automaty, které známe v běžném životě, tak je to něco podobného jako automaty například na bagety, čili za peníze dostáváte věci běžné denní spotřeby, v tomto případě tedy virtuální měnu bitcoin,“ říká mluvčí Tomáš Zimmermann.

Upozorňuje také na rizika, která jsou s virtuální měnou spojená. Žádný obchod ji totiž nemá povinnost přijímat, člověk proto nemá nikdy jistotu, že za virtuální peníze dostane požadované zboží.

Bitcoin je počítačová měnová jednotka. V roce 2009 mu vdechl život anonymní počítačový odborník a stanovil, že celkové množství kybernetických peněz bude omezeno. Tím se liší například od zlata, které se stále těží a na trhu ho přibývá.

Bitcoiny automaticky tisknou počítače podle softwaru nastaveného tak, že uvolňuje nové mince stále pomalejším tempem. Úplně se zastaví, až jich bude 21 milionů. Virtuální měnu mohou zájemci sehnat na internetu. Jsou různé způsoby takzvaného těžení, nejjednodušší je ale nakupovat na speciální burze.

Měna je navržená tak, aby nad ní neměly kontrolu státy, vlády ani jednotlivci. Nikdo tak nemůže ovlivňovat kurz bitcoinu, padělat ho, zabavovat účty či kontrolovat peněžní toky.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme