Hlasitá hudba, bláznivé masky a hlavně bujará zábava. Brazilské Rio žije karnevalem

Zapomenout na starosti každodenního života, i to je jeden z cílů brazilského karnevalu. Rio de Janeiro má jinak svých problémů dost, teď ale jako by tuny odpadků v ulicích, přecpané autobusy a kolabující doprava nikomu nevadily. V hlavní roli je zábava, a to masová. Největší karnevalové průvody přitáhnou na jedno místo i přes milion lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostýmy na karnevalu v Riu de Janeiro 2014

Kostýmy na karnevalu v Riu de Janeiro 2014 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Rio zachvátilo karnevalové šílenství. Městem procházejí důmyslné masky, kdo ale přípravu kostýmu zanedbal, může si vypomoci u místních pouličních prodejců.

Ulicí, která jindy bývá poměrně klidná, najednou proudí stovky až tisíce lidí. Davy směřují k nejbližší třídě, kde se koná další z mnoha karnevalových průvodů.

Tancechtivé přihlížející láká vůz se zvukovou aparaturou, kde hraje živá kapela. Vzduch plní bubliny z bublifuků, konfety i voda ze stříkacích pistolek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v ulicích Ria de Janeiro sleduje zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

Podobná zábava propuká na stovkách míst po celém městě. Někde hraje jiný styl hudby, všude se ale lidé dobře baví.

Na tisícihlavé davy se Rio de Janeiro důkladně připravilo. Před vchody do metra jsou ploty, které proud lidí usměrňují, dole ve stanicích zase pracovníci metra s megafony radí, kudy a kam mají cestující jít. V autobusech pak často propukají spontánní oslavy.

Když se připozdívá a na město padá tma, mumraj v ulicích houstne a bavícím se lidem stoupá i hladina alkoholu v krvi. Vše je znásobeno tím, že karneval v Riu trvá celých pět dní.

Vystoupení živé kapely na voze se zvukovou aparaturou přilákalo do Jižní zóny desítky tisíc lidí | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme