Britští byznysmeni přijíždějí do Česka dojednat lukrativní obchody, osloví malé a střední podniky

Do Česka míří britská obchodní mise. Historicky největší počet byznysmenů, který kdy přijel z Británie na zdejší trh, chce dojednat lukrativní obchody. Firmy se dnes sejdou v Brně a mají zájem spolupracovat zejména v energetice, dopravní infrastruktuře a zdravotnictví. Oslovit chtějí malé a střední české podniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u pokladny v supermarketu

u pokladny v supermarketu | Foto: Eva Odstrčilová

České firmy se mají rozhodně o co opřít. Spojené království je pro Česko pátým největším exportním trhem, a to hned po Německu, Slovensku, Polsku a Francii. Na celkovém exportu se podle portálu BusinessInfo podílí téměř pěti procenty.

Mezi perspektivní zboží českého vývozu patří materiál pro stavební podniky. Následují nábytek, potraviny a zdravotnické výrobky. Firmy se uplatňují i v energetice a potravinářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spolupráci mezi českými a britskými byznysmeny natáčel Jan Beneš

Britové chtějí hodnotu vzájemného obchodu ještě zvýšit.

„V Česku působí řada britských podniků, například Tesco, Vodafone nebo Marks and Spencer. Některé z nich mají sídlo v Praze pro celý středoevropský region. Vidíme ale, že celý zdejší trh má stále velký potenciál. Cílem brněnské konference je podpořit britský vývoz do Česka,“ říká britská velvyslankyně v Česku Jan Thompsonová.

Česká republika byla v druhé polovině loňského roku 2013 pro Británii jedenadvacátým největším importním trhem a osmadvacátým největším exportním trhem.

Vzájemný obrat obou zemí se od roku 2000 více než zdvojnásobil. Například ke konci loňského července dosáhl 166 miliard korun. Předloni byl nejvyšší za poslední čtyři roky, což jenom dokazuje, že Británie má pro zdejší trh velký význam. A je to i naopak.

Automobily na výrobní lince | Foto: TPCA

„Navzájem si máme co nabídnout. Pro českého exportéra představuje Británie solidní trh s dlouholetou tradicí, i když je pravda, že ten trh je značně náročný. Zároveň je Británie světovým finančním centrem," potvrzuje ředitel odboru zahraničně ekonomických politik ministerstva průmyslu a obchodu Martin Pospíšil.

"Prostřednictvím spolupráce s britskými firmami mohou naši výrobci usilovat o proniknutí na trh takzvaného Společenství národů, kde mají britské firmy velmi silnou pozici,“ dodává.

Mezi největší české vývozce do Spojeného království paří tradičně automobilky, zejména Škoda Auto a TPCA Kolín. Naopak z Británie sem podle portálu BusinessInfo hodně dovážejí své výrobky farmaceutické a zdravotnické společnosti. Konkrétně GlaxoSmithKline a AstraZeneca.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme