V Chlumci nad Cidlinou vznikla petice za odvolání ředitele ZUŠ, případ řeší i radnice

Chceme odvolání ředitele základní umělecké školy. To je cíl petice, která vznikla v Chlumci nad Cidlinou. V únoru ji na internetu podepsalo přes 300 lidí. Situací ve škole se kvůli petici začala zabývat i chlumecká radnice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Clumec nad Cidlinou

Clumec nad Cidlinou | Foto: Chlumec nad Cidlinou oficiální web města

Organizátorem internetové petice je Mojmír Drábek. Jeho 2 děti chlumeckou základní uměleckou školu navštěvují. Drábkovi vadí chování ředitele Pavla Sondy.

„Pociťuju nechuť svých dětí chodit do školy, potlačování nějakého uměleckého rozvoje. A to jak od žáků, tak od učitelů. Prostě jsem slyšel pořád jen stížnosti na jednání pana ředitele,“ vysvětluje.

Pod internetovou petici se podepsalo celkem 333 lidí, někteří ale anonymně. V diskuzi pod ní se objevily například takovéto názory: ‘Nikdo nechodí do školy rád. Dokonce se mi stalo, že ředitel poslouchal za dveřmi, jak probíhá výuka‘.

Petici podepsal i pan Pavel Hampl. Tomu konkrétně vadí také to, že si má ředitel Pavel Sonda nahrávat výstupy žáků.

„Pokud to nahrávání slouží pro učební potřeby, je to výborná věc. Ale pokud dojde ke konfrontaci žáka bez přítomnosti učitele v těch jeho chybách, tak myslím, že je to demotivující pro žáka a v každém případě to sráží i autoritu vyučujícího. To by se rozhodně dít nemělo. A to se skutečně dělo,“ upozorňuje.

Ředitel základní umělecké školy Pavel Sonda ale tvrdí, že před touto peticí žádné stížnosti nezaznamenal. Dokonce poukazuje na to, že v lednu byla ve škole i Česká školní inspekce a ta žádné nedostatky nenašla.

„Já se velice striktně vyhýbám tomu, abych žáky hodnotil. Pokud se s nimi nedostanu bezprostředně do kontaktu a není to po mě požadováno, ponechávám to samozřejmě na učitelích. Myslím si, že ani většina žáků neví, kdo je tady ředitelem, jak vypadá a jak by je hodnotil,“ vysvětluje.

Podle Sondy navíc v internetové petici chybí konkrétní věci, které by měl dělat špatně. K petici se ale nestaví nějak negativně. Říká, že je dobře, že lidé můžou vyjádřit svůj názor a teď je potřeba zjistit, jestli je nějak opodstatněný.

Chlumecká radnice bere petici vážně

Radnice v Chlumci nad Cidlinou dala rodičům dětí a také učitelům základní umělecké školy vyplnit dotazník. V něm byly mimo jiné otázky na fungování školy a na práci samotného ředitele. Město takto získalo zhruba 200 názorů.

Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil z KDU-ČSL vidí v práci ředitele Pavla Sondy určité rezervy: „Určitě po stránce ekonomické postavil školu na nohy. Ale bohužel na druhou stranu si myslím, že jsou tam rezervy. Jak vidím ze signálů od učitelů i od rodičů, myslím, že pan ředitel by mohl být více demokratický.“

Pavel Sonda je ve funkci ředitele zhruba rok a půl. Za tu dobu umělecké škole přibylo přes 100 nových žáků. Výsledky dotazníků bude město znát příští týden a pak hodlá celou situaci dále řešit.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme