Podnikatelé v Pardubickém kraji se bojí ekonomických dopadů rusko-ukrajinské krize

Současné napětí mezi Ruskem a Ukrajinou sledují pozorně podnikatelé a firmy v Pardubickém kraji. Současná situace se promítá i do ekonomiky. Oslabení rublu může omezit obchodní zakázky, hrozí i odliv ruských turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Pardubice

Letiště Pardubice | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Zhoršení situace na Ukrajině by mohlo ovlivnit například počet cestujících na pardubickém letišti. Zhruba 65 procent klientů je totiž z Ruska, jejich odliv by měl významný vliv na ekonomický stav.

Ředitel provozní společnosti EBA Jan Andrlík zatím žádný úbytek nezaznamenal, to se ale může kdykoli změnit

„Samozřejmě že obavy někde vzadu pořád jsou. Pro nás by bylo nejtragičtější, kdyby byla přijata nějaká hospodářská opatření nebo sankce. Ty by ovlivnily víza udělovaná ruským turistům, kteří k nám létají,“ říká.

Obavy mají také ve svitavské firmě Svitap, která na Ukrajinu a do Ruska vyváží technické tkaniny.

Současná nestabilní situace zatím obchodní vztahy neovlivnila. Ale jak říká generální ředitel Svitapu Jan Heřmanský, zítra může být všechno jinak.

Neobává se ani tak překážek v samotném vývozu, jako spíše devalvace rublu.

„Rubl devalvuje, a to o mnoho procent. To znamená, že české zboží se na trhu jak v Rusku, tak na Ukrajině stane výrazně dražší a může dojít k tomu, že bude řada obchodů odmítnuta,“ vysvětluje.

Věra Pavlasová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme