Klub Aktuál v Teplicích potřebuje opravit. Herce z Ústí by mohl přijmout za dva roky

Teplický klub Aktuál, který jako jedno z provizorních řešení nabídl činohercům Ústí nad Labem primátor Jaroslav Kubera z ODS, potřebuje opravit. Pokud by zastupitelé rekonstrukci co nejdříve odhlasovali a našli na ni peníze, byl by klub provozuschopný zhruba za dva roky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klub Aktuál v teplickém divadle je potřeba opravit. Zatím slouží jako skladiště

Klub Aktuál v teplickém divadle je potřeba opravit. Zatím slouží jako skladiště | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Malé divadlo, pusté, prázdné, bez sedaček. Tak v současné době vypadá klub Aktuál. „Od počátku 90. let je veřejnosti nepřístupný. Divadlo, restaurační a divadelní část prošla rekonstrukcí,“ popisuje ředitel domu kultury v Teplicích Přemysl Šoba.

Samotné divadlo se ale nerekonstruovalo. „Úprava, která tu byla začátkem 90. let, nebyla důkladná. Bylo by zapotřebí tu udělat kompletní rekonstrukci elektroinstalace, vzduchotechniky, topení a pak samozřejmě takové ty věci, jako jsou omítky a vybavení sedačkami, nábytkem, jevištní technikou,“ vyjmenovává Šoba.

Přehrát

00:00 / 00:00

V teplickém klubu Aktuál natáčela redaktorka Gabriela Hauptvogelová

I kdyby zastupitelé pro tohle všechno zvedli ruku a dali peníze na to, aby se prostor opravil, nedovede si Šoba představit, že by tu fungovalo divadlo, které by hrálo třeba každý den. „To je nákladné a nevím, jestli by tady bylo tolik diváků,“ říká.

„Budeme rádi, pokud se tento prostor oživí a pokud by tím oživením bylo to, že se tu bude hrát třeba činohra, která teď v Ústí hrát nemůže. Ale tady se divadlo může hrát, když to všechno půjde dobře, tak možná za 2 roky,“ odhaduje.

Dvacet milionů na opravy

Opravy divadelního klubu by podle něj vyšly zhruba na 20 milionů korun. Aktuál by pak sloužil i dalším umělcům. „Zatím jsme se dohodli, že budeme ve spojení, vyčkáme jak se situace v Ústí vyvine. Ale bez ohledu na to budeme dál pracovat na dalších možnostech,“ shrnuje závěry první schůzky s uměleckým šéfem ústeckého souboru Filipem Nuckollsem primátor Jaroslav Kubera z ODS.

„Zpočátku bychom mohli uskutečnit například zájezdové představení v Teplicích. Tím by se i ukázalo, jak je problematické sem dostat diváky. Ona je to vážná věc, jestli opravdu všichni fandové z Ústí budou ochotni přijet do Teplic, a jakou komunitu získáme v Teplicích,“ dodává Kubera.

Klub Aktuál v teplickém divadle je potřeba opravit. Zatím slouží jako skladiště | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Pomoc ústeckým divadelníkům podporují i radní Josef Benda z ODS a Petr Měsíc z TOP 09. Podle Měsíce by město mohlo opravu divadelního klubu zaplatit třeba z rezervy z loňských let. Divadelníci ještě dál jednají v Ústí a podle uměleckého šéfa Filipa Nuckollse proberou i teplické nabídky.

„Máme rádi Ústí nad Labem, ale v současnosti musíme řešit reálnou budoucnost a je to velmi velkorysá nabídka. Je naivní předpokládat, že něco tak obrovského, jako je stěhování divadla z jednoho města do druhého, můžeme vyjednat během několika dnů. Ale už jenom to, že je zde vůle, je pro nás obrovsky povzbuzující,“ uzavírá Nuckolls. Tepličtí radní se sejdou zítra a zastupitelé koncem března.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme