Konec daňových úniků. Nový policejní tým by mohl fungovat už od podzimu

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a ministr financí Andrej Babiš z ANO budou dnes jednat o novém policejním týmu, který bude řešit daňovou kriminalitu. Zkušebně by mohl začít fungovat už na podzim. Kvůli jeho vzniku nebude nutné ani měnit legislativu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Formulář pro daňové přiznání

Formulář pro daňové přiznání | Foto: Filip Jandourek

„Hlavní problém je, že tu došlo ke zrušení finanční policie. Podle nás by měl v rámci policie vzniknout útvar, který by se specializoval jedině na trestnou činnost daňových úniků,“ říká ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Nový tým pro boj s daňovou kriminalitou by měl fungovat na základě dohody mezi policií, celníky a generální finanční správou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánu ministerstev financí a vnitra natáčela redaktorka Jana Čermáková

Podle ministra vnitra z ČSSD Milana Chovance nebude ani nutné měnit zákony.

„Máme ambici, aby v rámci zkušebního provozu ten tým začal fungovat od září letošního roku. Byl bych velmi rád, kdyby v ostrou fázi přešel od 1.1. roku příštího,“ uvádí ministr vnitra.

Pokud se projekt osvědčí, začnou stejně daňovou kriminalitu potírat i krajská policejní ředitelství.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu dělaly nedoplatky na daních v roce 2012 skoro 135 miliard korun. Vloni to bylo téměř 149 miliard korun.

"Daňová kobra" na Slovensku funguje od roku 2012. Vloni útvar zachránil slovenskému státu 94,2 mil eur, tedy 2,5 miliard korun.

Na Slovensku už speciální tým na odhalování daňových úniků funguje a je úspěšný. Takzvaná „daňová kobra“ odhalila například podzemní tunel pod slovensko-ukrajinskou hranicí, kterým se pašovaly cigarety z Ukrajiny.

Tým identifikoval také firmy, které mezi sebou prováděly fiktivní obchody a podváděly s DPH, nebo rozkryl skupinu podvodníků, která fingovala obchody se dřevem.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme