Systém Windows XP končí, Microsoft ho přestane za měsíc podporovat

Přesně za měsíc, tedy 8. dubna, přestane společnost Microsoft aktualizovat operační systém XP. To znamená, že firma pro tento systém už nebude vydávat žádné bezpečnostní opatření ani jiný druh servisu. Z pohledu zabezpečení s tím mohou mít problémy zejména firmy, které systém používají na desítkách počítačů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto)

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Systém XP používá podle analytické společnosti StatCounter 21 procent počítačů v Česku.

„Windows XP jsou už dlouhá léta chronicky problematický starý operační systém, který nevyhovuje dnešnímu času. Možná bude Microsoft nějakým způsobem varovat majitele XP o konci podpory, která ale v podstatě znamená jen to, že přestane na tento operační systém vyrábět aktualizace, zejména bezpečnostní, které by mohly XP ochránit před nějakými novými útoky. Jinak se v podstatě nic nemění," říká internetový publicista Daniel Dočekal.

V počítačích většiny uživatelů je ale velké množství velmi citlivých informací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopad ukončení podpory operačního systému Windows XP na uživatele se zajímal Jan Beneš

Bez jeho zabezpečení hrozí, že jim data může někdo odcizit. Hackeři se mohou třeba přihlásit do internetového bankovnictví uživatele a libovolně manipulovat s jeho účtem.

„Společnost Microsoft přestane vydávat bezpečnostní aktualizace, které pravidelně vydává každé druhé úterý v měsíci právě k tomuto systému. Nebudou fungovat ani některé antivirové programy na některé typy chyb,“ vysvětluje Lukáš Křovák ze společnosti Microsoft.

Odborníci radí, aby uživatelé - zejména firmy - raději přešli na jiný software, které na trhu nabízejí i konkurenční výrobci.

Na nový operační systém přejdou i banky

Za necelé dva roky přestane společnost Microsoft aktualizovat operační systém XP určený pro bankomaty. Některé banky se už připravují na instalaci nových systémů.

Stávající verze by totiž za nových podmínek nemusela být bezpečná. Na jiný operační systém přejde třeba Česká spořitelna.

„Česká spořitelna má aktuálně více než 1500 přístrojů. Všechny teď fungují na Windows XP, ale budeme přecházet na operační systém Windows 7. Tento přechod na nový operační systém na bankomatech se klientů nijak nedotkne,“ říká mluvčí společnosti Klára Pačesová.

Bankomat (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Software ve svých bankomatech hlídá a vyvíjí i Komerční banka. Bezpečností opatření pravidelně instaluje také ČSOB. Zabezpečení hlídají i další banky na trhu.

Podle šéfredaktora serveru Měšec Dalibora Chvátala ale bankomatům kvůli ukončení podpory systému XP žádné ohrožení nevznikne.

„Z technického pohledu ty systémy běží jednak na uzavřených sítích, takže nejsou přímo vystavené do internetu, a případná aktualizace navíc není vůbec to nejdůležitější, co by se na bankomatech mělo měnit,“ myslí si.

Banky si ale mohou systém XP nechat. Pro zabezpečení si podle odborníků budou muset zřejmě přikoupit aktualizaci zvlášť, nebo využít takový systém XP, který bude jeho výrobce podporovat.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme