Malajsijské letadlo se stále pohřešuje, nalezená olejová skvrna nepocházela z něj

Desítky letadel a lodí z několika zemí hledají v moři mezi Malajsií a Vietnamem pohřešovaný dopravní letoun, který se ztratil před třemi dny na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. V Thajském zálivu sice záchranné týmy objevily olejové skvrny i objekty, které by mohly být vrakem Boeingu 777-200, nález trosek ale zatím nepotvrdily. Vyšetřovatelé proto nevylučují nehodu ani únos. Policie zjistila skutečné jméno jednoho cestujícího, který nastoupil s kradeným pasem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamští záchranáři objevili žlutý záchranný člun, který by mohl patřit pohřešovanému letadlu společnosti Malaysia Airlines

Vietnamští záchranáři objevili žlutý záchranný člun, který by mohl patřit pohřešovanému letadlu společnosti Malaysia Airlines | Zdroj: Reuters

„Naše týmy našly v moři několik objektů, zatím ale není možné ani u jednoho potvrdit, že by patřil k tomu letadlu,“ informoval o aktuálním stavu pátrací akce šéf malajsijského Úřadu civilního letectví Abdul Rahman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o pohřešovaném letadlu shrnul redaktor Martin Ježek, hostem Ranního interview byl letecký publicista Martin Velek

Vyšetřovatelé nechali analyzovat vzorky z místa, kde se na mořské hladině objevila olejová skvrna. Podle výsledků však palivo nepochází ze zmizelého letadla. Zprávy o dveřích plujících na hladině se nepotvrdily.

Možnost, že letadlo havarovalo, vyšetřovatelé ještě rozhodně nezavrhli. Podle odborníků se mohlo letadlo rozlomit ve velké výšce a to by prý mohl být důvod, proč se zatím nenašly trosky.

Pokud k destrukci letadla došlo, plovoucí trosky se na hladině objeví. V letadle se používají nejrůznější pěnové látky. Hledání zřejmě bude ještě několik dní trvat.

Pokračuje pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle s 239 lidmi na palubě, které se ztratilo z radarů v noci ze 7. na 8. března | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Další vyšetřovací verzí je, že někdo letadlo unesl. Proto se teď podrobně zkoumá, kdo byl na palubě. Interpol prověřuje totožnost všech 239 cestujících.

Je jisté, že minimálně dva pasažéři nasedli do letounu s falešnými evropskými pasy. Policie zjistila skutečné jméno jednoho z nich. Pouze ale uvedla, že nebyl z Malajsie, a zjišťuje, jestli v zemi pobýval ilegálně. Pasy měly být údajně ukradené v Thajsku v roce 2012 a 2013, a to občanům Itálie a Rakouska.

„Tým vyšetřovatelů se podíval na záznam z letiště při kontrole těsně před odbavením do letadla a všechny bezpečnostní protokoly byly splněny. Pokud jde o ty dva pasažéry s kradenými pasy, podle záznamu můžeme potvrdit, že nejde o muže s asijským vzhledem,“ uvedl Rahman.

Olejová skvrna na hladině moře, kterou zaznamenaly vietnamské záchranné týmy | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Podle databáze, kterou v roce 2002 začal vést Interpol, bylo na světě nahlášeno více než 40 milionů cestovních dokladů - většinou pasů - jako ukradených nebo zmizelých.

Přesto podle tajemníka Interpolu Ronalda Nobleho jen "hrstka zemí na světě se stará o to, aby osoby s ukradeným pasem nenastoupily do mezinárodních letů". Žádná země podle Interpolu neprověřila pasy, které dva cestující použili.

Letenky si tyto osoby koupily zřejmě společně za thajské báty a konečnou destinací nebyl Peking, ale Evropa. Letadlo se navíc těsně před zmizením odchýlilo z trasy.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, jestli podezřelá dvojice nemohla přinést do letadla nálož. Jestli letadlo explodovalo, se snažily zjistit i Spojené státy na základě záběrů ze svých družic. Ty ale podle Washingtonu žádnou explozi nezachytily.

Do hledání Boeingu se u pobřeží Vietnamu a Malajsie zapojily desítky lodí a letadel deseti států. Malajsijští záchranáři navíc chtějí počínaje zítřkem rozšířit oblast, ve které se pátrá. Vyzvala ke k tomu Čína, podle níž nejsou záchranné akce dostatečné. Právě z Číny pocházela většina cestujících.

„Oblast pátrání má momentálně v průměru sto kilometrů a my ji počínaje zítřekm rozšiřujeme. Rovněž jsme provedli průzkum na pevnině, na západním pobřeží poloostrova a pátráním jsme pokryli i cestu na sever Sumatry,“ řekl Rahman.

Vietnamská námořní policie se znovu chystá pátrat po zmizelém letadle | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Boeing 777 odstartoval v pátek v 17.41 SEČ z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Kontakt s ním byl naposledy v 18.30 SEČ, těsně před tím, než letadlo mělo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru. Malaysia Airlines ztratily spojení s letadlem ve chvíli, kdy bylo ve výšce necelých 11 tisíc metrů a letělo stálou rychlostí.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se v noci ztratil z radarů | Foto: Český rozhlas, Google Maps

Indický umělec Sudarshan Patnaik, který staví sochy z písku, si přeje pro pasažéry pohřešovaného letadla zázrak | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČTK, Jan Prokeš, Michaela Vydrová, Tea Veseláková, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme