Za únik ropy na Havlíčkobrodsku mohou podle policie čtyři muži z Chotěboře

Čtyři muže z Chotěboře policie obvinila, že navrtali potrubí s naftou u Knyku na Havlíčkobrodsku. Dva bratři a dva další pachatelé odčerpali naftu za 40 tisíc korun. Ekologická havárie ale způsobila škodu téměř 30 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Policie se případem začala zabývat 29. prosince loňského roku, kdy dostala na linku 112 oznámení o úniku ropy.

Kriminalisté zjistili, že někdo potrubí úmyslně poškodil. Dnes oznámili, že šlo o dva bratry a další muže z Chotěboře, kteří jim pomáhali.

V připravených nádobách si pachatelé odvezli nejméně 1000 litrů motorové nafty. Muže policie stíhá na svobodě, hrozí jim až pět let vězení za krádež, poškození cizí věci a ohrožení životního prostředí.

Většinu pozemků zamořených ropou vlastní město Havlíčkův Brod, společnost Čepro odhaduje, že jejich sanace potrvá rok.

Jak se čtveřici podařilo ropu ukrást?
Tři ze čtveřice pachatelů si v listopadu loňského roku pořídili speciální navrtávací pás a další potřebné věci (hadice, kohouty a spojky). U potrubí pak dva muži odkopali zeminu, instalovali zařízení, které zahrnuli hlínou, aby nebylo vidět.
Zdroj: ČTK

„Už musely být pokácené stromy, jsou rozježděné silnice. Budeme trvat na tom, aby je firma uvedla do náležitého stavu. Abychom potom od odborné firmy dostali posudek, že zemina je v pořádku,“ říká místostarosta Čeněk Jůzl z KDU-ČSL.

K odhalení ekologické havárie přispěli tři mladíci, kteří byli v lese u Knyku v prosinci tábořit.

„Když jsme chtěli uhasit oheň, tak jsme si všimli skvrn na potoce, které zapáchaly jako ředidlo,“ vzpomíná na loňský prosinec Matěj Marek v vedlejší vesnice.

Matka mu poradila, že mají zavolat hasiče. „Pak jsme na ně šli čekat na cestu, protože je to v lese,“ vysvětlil. Díky nim tak z navrtaného podtrubí uniklo méně nafty.


Zvětšit mapu

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme