Počet míst ve školkách by se mohl zvýšit i díky eurodotacím, věří ministr Dienstbier

Každý by měl mít šanci na osobní štěstí – tak vidí cíle svého úřadu ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier z ČSSD. Vláda se podle něj zavázala, že k tomu vytvoří předpoklady. Ve svém dnešním vystoupení před novináři vyzdvihl například právo na sociální bydlení a místo ve školce či jeslích, rovný přístup ke vzdělání nebo posílení pravomocí veřejného ochránce práv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Pane ministře, co znamená v praxi právo na sociální bydlení?

Právo na sociální bydlení znamená realizaci jednoho ze základních lidských práv, a to práva bydlet, které garantují i mezinárodní smlouvy, kterými je Česká republika vázána. Znamená to, že tady je celá řada skupin, které jsou v realizaci tohoto práva ohroženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svých plánech mluvil ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier z ČSSD

Já bych mohl zmínit například seniory. Zejména v těch případech, kdy je někdo sám a žije z jediného důchodu, tak má často velký problém financovat bydlení. Nejde jenom o nájem, ale i o služby, které s bydlením souvisí. Mohl bych zmínit rodiče, kteří žijí sami s dítětem – samoživitele. Anebo například lidé v sociálně vyloučených lokalitách.

V Česku ale chybí sociální byty. Kde by se podle vás měly najít peníze na jejich zřízení a kdy by se situace mohla zlepšit? Je to otázka měsíců, nebo spíš let?

Zlepšovat se může začít poměrně brzy, ale k vyřešení problému je samozřejmě potřeba celé řady let. Ale je potřeba někde začít. Vláda si dala za cíl schválit zákon o sociálním bydlení, který by definoval okruhy lidí, kteří by na tuto pomoc měli nárok.

Cílem je, aby tito lidé žili v bytech, aby se to neřešilo pomocí ubytoven tak, jak ten problém známe dnes, protože to není standardní slušné bydlení. To bydlení nemusí být doopravdy žádný luxus, ale mělo by mít nějaké základní parametry. A samozřejmě pro lidi, kteří jsou zároveň ochotní plnit určité povinnosti, které s tím souvisí.

Nová školka v Jablonci nad Nisou | Foto: Šárka Škapiková

Navrhujete také, aby měli rodiče právo na místo v jeslích, ve školkách – od dvou let věku potomka. Předškolních zařízení je ale málo. To asi potvrdí řada rodičů, kteří se snaží místo získat. Jak chcete zařídit, aby jich bylo dost?

Vláda na to samozřejmě myslela v koaliční smlouvě a v následném vládním prohlášení. Počítá se s tím, že tady bude podpora obcí, aby mohly vybudovat dostatečné kapacity. Chceme k tomu využít nejenom naše národní zdroje, ale také dotace z evropských fondů.

A kde by se měly ty peníze najít? Respektive máte už spočítáno, kolik byste mohli získat třeba z evropských fondů, kolik by mohlo jít ze státního rozpočtu? A kdy, tedy aby bylo víc míst ve školkách?

Já vám tady teď žádnou přesnou cifru neřeknu...

Alespoň přibližně? Jestli máte třeba představu, kdy by v Česku mohlo být těch školek přece jen víc? Nebo míst v jeslích?

Já myslím, že i to je samozřejmě průběžný úkol. Ale tady je to otázka nejbližších let, protože další sedmiletý rámec, v rámci kterého je možno čerpat dotace, toto umožňuje. Jeden z programů, se kterými vláda počítá, má být právě zaměřen i tímto směrem.

Přičemž finanční zátěž by měly nést i samotné obce?

Samozřejmě. Ale je potřeba vytvořit podmínky pro to, aby tuto zátěž unesly. A tady vláda musí asistovat. To je podobný problém jako u sociálního bydlení. I tam samozřejmě musí klíčovou roli hrát obce, protože nikdo nezná terén a sociální situaci obyvatel lépe, ale na druhou stranu v tom nemohou zůstat samy bez pomoci. Vláda zejména musí zajistit právě nějaké systémy financování.

Veronika Sedláčková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme