Nadace Mládkových nakonec Werichovu vilu nezískala. Zastupitelé byli proti

Werichova vila v Praze na Kampě zůstává dál bez nájemníka. Zastupitelstvo Prahy 1 včera neschválilo pronájem Nadaci Jana a Medy Mládkových, která zvítězila ve výběrovém řízení. Část zastupitelů kritizovala způsob výběru. O novém nájemci tak zřejmě rozhodne nové výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Werichova vila

Werichova vila | Foto: Filip Jandourek

Praha 1 hledá nájemníka pro Werichovu vilu bezmála 12 let. Do posledního výběrového řízení se přihlásilo občanské sdružení Post Bellum, Nadace Charty 77 a Nadace Jana a Medy Mládkových.

Komise odborníků, která měla rozhodnout o vítězném projektu, vybrala ten od nadace Mládkových.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neschváleném projektu na pronájem Werichovy vily mluvili starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a poslanec a člen správní rady nadace Mládkových Jiří Pospíšil

„Ve chvíli, kdy stanovila pořadí, tak ti, co nebyli první na pásce, tak okamžitě oni nebo lidé s nimi spojení začali říkat, že tam vlastně měli být vybráni jiní lidé,“ uvedl ke včerejšímu jednání zastupitelstva starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). On sám prý podporoval, aby vítězný projekt skutečně nájem získal.

Všechny přihlášené organizace uvedly délku nájmu i jeho výši. Nadace Jana a Medy Mládkových navrhla 20 let a 630 tisíc korun ročního nájmu. Ve vile chtěla vybudovat výstavní i divadelní prostor.

Opakovaně odmítaná

Zástupci nadace neskrývají zklamání. „Bylo několik kritérií a ve všech jsme byli vyhodnoceni jako nejlepší. Bohužel, politická reprezentace rozhodla jinak. Je to škoda, i kvůli samotné Werichově vile, která 12 let chátrá,“ vyjádřil se k výsledku jednání ředitel nadace Jan Smetana.

Werichova vila
Vila pochází z počátku 17. století a nachází se nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Herec Jan Werich tam žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980.
Nadace Mládkových tam chtěla vybudovat stálou expozici, která by se týkala Voskovce a Wericha nebo básníka Vladimíra Holana, který ve vile také bydlel. V domě se také měly konat dočasné výstavy, malé festivaly nebo divadelní představení.

Člen správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, poslanec a bývalý vrcholný člen ODS Jiří Pospíšil se prý snažil vysvětlit rozhodnutí sběratelce umění Medě Mládkové, která o nájem vily usilovala.

„Ona samozřejmě nechápe, jak je možné, když její projekt vyhrál u odborné komise a když paní Mládková nabídla nejvyšší nájem, jak je možné, že opět neuspěla. Takže doufám, že to nějak pochopí a samozřejmě se budeme rozhodovat, zda se znovu přihlásit po dalších deseti letech,“ řekl Pospíšil.

Už v dubnu 2008 Praha 1 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových. Tehdy to mělo být za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Nadace měla vilu na své náklady opravit.

Nové vedení radnice se po volbách v roce 2010 rozhodlo smlouvu nepodpořit a vilu opravit na vlastní náklady. S nadací poté připravovalo uzavření nové smlouvy, zastupitelé Prahy 1 ji však odmítli schválit a rozhodli o vypsání již zmiňovaného výběrového řízení.

Rozhodnout by mohlo i referendum

Zastupitelé Prahy 1 včera nesouhlasili ani s protinávrhem, aby se nájemníkem stalo občanské sdružení Post Bellum, které ve výběrovém řízení skončilo na druhém místě. Podle starosty Lomeckého bude muset Praha 1 rychle vymyslet nové řešení.

„Rada se sejde a navrhne další postup nového výběrového řízení,“ řekl Lomecký s tím, že v úvahu připadá i referendum.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost Werichovy vily se zajímala redaktorka Veronika Štefanová

Odložení rozhodnutí o nájmu zřejmě nijak neovlivní opravu domu. Rekonstrukci chce městská část zahájit už na jaře. „Oprava vily začne hned, jak bude ukončeno výběrové řízení podle stávajícího zákona o veřejných zakázkách. Oprava by měla stát 28 milionů, je to v souladu s projektovou dokumentací i s těmi spočítanými cenami. Rekonstrukce bude trvat minimálně šest až devět měsíců,“ uvedl Lomecký.

Starosta se však obává průtahů, do výběrového řízení na opravu vily se totiž přihlásilo nejméně 15 stavebních firem.

Werichova vila | Foto: Filip Jandourek

kov, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme