Sedmdesátiletý Pavel Fousek chce po transplantaci ledviny zase sportovat

Transplantace ledvin může být i ve vyšším věku úspěšná. Má ji za sebou i sedmdesátiletý Pavel Fousek. Vhodného dárce pro něj hledali lékaři v pražském IKEMu dlouho, nakonec mu ledvinu darovala jeho žena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sedmdesátiletý Pavel Fousek, kterému ledvinu darovala jeho žena

Sedmdesátiletý Pavel Fousek, kterému ledvinu darovala jeho žena | Foto: IKEM

„Teď už mám cukání dát dohromady kurt a jít si pinknout, ale musím to ještě tři měsíce vydržet, až mi to pan profesor Viklický povolí.“

„Chci se projet na kole, teď už jen rekreačně, žádné závodění,“ popisuje Pavel Fousek, který žije s novou ledvinou teprve od začátku února.

To, že muž s pronikavě modrýma očima a vizáží amerického herce Paula Newmana má za sebou náročnou operaci, by v současné chvíli nikdo nehádal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh sedmdesátiletého Pavla Fouska, kterému ledvinu darovala jeho žena, zaznamenala Eva Rajlichová

Pan Fousek trpěl dědičným onemocněním ledvin a po jejich selhání si zvolil takzvanou domácí dialýzu, zejména proto, aby mohl chodit do práce a také sportovat.

„Naložil jsem vaky do auta a jezdil jsem do Alp na lyže. Ráno jsem se dialyzoval a pak jsem přišel odpoledne z kopce a dělal jsem to znova. Denně jsem tomu musel věnovat tak hodinu a půl,“ říká.

Po ročním čekání na vhodného dárce mu ledvinu nakonec věnovala manželka, se kterou je už 48 let. „Pořád dokola jsem si představoval případ, kdy já budu mít její ledvinu a budu třeba v pohodě, a jí v průběhu času selže ta zbývající. Já jí už ledvinu vrátit nemůžu. To by na mě dolehlo, protože to od ní považuji za úžasné, že se k tomu odhodlala,“ svěřuje se pan Fousek.

Domácí dialýza šetří pacientům čas i chrání před pobyty v nemocnici

Číst článek

Operace byla možná i přesto, že manželé Fouskovi mají každý jinou krevní skupinu. I to dnes lékaři umí zvládnout, důležitá jsou vstupní vyšetření.

„Protože měříme množství protilátek v krvi, a někdo ho může mít tak vysoké, že už víme dopředu, že bychom neuspěli. Těm, kteří jich nemají tolik, to můžeme nabídnout, ale bohužel to neplatí pro všechny,“ vysvětluje přednosta Kliniky transplantační chirugie IKEMu Jiří Froněk.

Světový den ledvin připomíná význam prevence. S ledvinami má potíže desetina Čechů

Číst článek

„Speciálním filtrem odstraníme protilátky z krevního řečiště a speciálním lékem přibrzdíme jejich novou produkci v organismu příjemce,“ dodává.

Fouskovi doufají, že darovaná ledvina bude sloužit co nejdéle. S transplantacemi i s dárcovstvím ve vyšším ve věku mají lékaři v IKEMu dobré zkušenosti. Od roku 1966 voperovali darovanou ledvinu celkem 876 nemocným, kterým bylo 60 až 70 let.

Vývoj počtu transplantací orgánů v IKEM (1990 - 2013) | Foto: ČTK

Eva Rajlichová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme