Devět amatérských souborů se zúčastní divadelní přehlídky Wintrův Rakovník

Rakovnické Tylovo divadlo hostí v těchto dnech amatérské divadelníky ze všech koutů středních Čech. Na 38. ročníku přehlídky Wintrův Rakovník se letos představí celkem devět souborů. Všechny přijely s komediemi. Odborná porota vybere, kdo postoupí na celostátní přehlídku Divadelní Piknik Volyně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadelní opona

Divadelní opona | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rok co rok se v rámci Wintrova Rakovníku objevují soubory, které se přehlídky ještě nikdy neúčastnily.

Podle ředitele Kulturního centra Jiřího Karla přichází od souborů stále více přihlášek. Letošním nováčkem byla například Dobřichovická divadelní společnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o divadelní přehlídce Wintrův Rakovník zjišťovala Alena Rokosová

„V poslední době je ten zájem větší, než býval. Je to asi dáno tím, že kvalita představení je lepší, což vyplývá z hodnocení poroty,“ dodává Karel.

Celkem se až do soboty postupně představí devět souborů. Jejich výkony pak rozeberou nejen diváci, ale i tříčlenná odborná porota.

„Kateřina Fixová je dramaturgyně a herečka, Milan Strotzer byl pracovník Nipos-Artama Praha a Adam Doležal je poměrně mladý režisér, který pochází z Rakovníka, a dneska už je to profesionální dramaturg,“ představuje porotce Jiří Karel.

Porota musí všechny soubory ohodnotit, a ne vždy zní slova chvály. „Jsme povinni říct souboru bezprostřední pocity. Pochopitelně díky svým divadelním zkušenostem jim to říct tak, aby to pro ně byla rada,“ popisuje předsedkyně poroty Kateřina Fixová.

Zároveň dodává, že Wintrův Rakovník je unikátní nejen svou dobrou atmosférou, ale i tím, že v hledišti sedí diváci, což na postupových přehlídkách není pravidlem.

Kdo letos postoupí na celostátní přehlídku Divadelní Piknik Volyně, bude jasné v sobotu o půlnoci.

A.Rokosová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme