MŽP zastavilo třem obcím v Polabí dotaci na společný vodovod, chyběly dokumenty

Tři středočeské obce v Polabí společný vodovod za 200 milionů korun stavět pravděpodobně nebudou. Ministerstvo životního prostředí totiž zastavilo dotaci, která měla projekt z velké části zaplatit. Ministerským úředníkům chyběly potřebné dokumenty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatím každou kapku nemusíme počítat...

Zatím každou kapku nemusíme počítat... | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dva a půl tisíce lidí z Přerova nad Labem, Semic a Bříství na Nymbursku používají ne příliš kvalitní vodu z vlastních studní. Kromě nejrůznějších bakterií obsahuje například i železo. Problém mělo vyřešit vybudování společného vodovodu. Ten se ale pravděpodobně stavět nebude.

„Stavět se nebude, to už je nám jasné. Sdělilo to ministerstvo životního prostředí s tím, že se administrace zastavuje vzhledem k tomu, že termín vyčerpání prostředků se nedá stihnout,“ vysvětluje starosta Bříství Pavel Šmíd (Nezavislí), proč se vodovod nezačne stavět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři středočeské obce v Polabí společný vodovod za 200 milionů korun stavět pravděpodobně nebudou, nedostanou dotaci. Podrobnosti zjišťoval redaktor Radek Duchoň

„Samozřejmě jsme zklamaní, je to 10 let usilovné práce všech zúčastněných obcí. Je tam i několik milionů korun, které jsou už asi nenávratné,“ dodává s tím, že lidé v obci tak budou i nadále závislí na vodě špatné jakosti.

„Tady snad není jediná studna, která by vyhovovala normám pro pitnou vodu,“ popisuje starosta Bříství.

Spolu s ním se na nový vodovod těšila i naprostá většina z 2 500 obyvatel všech tří obcí. Najdou se ale výjimky, kterým nový vodovod chybět nebude. Třeba panu Františkovi z Přerova nad Labem. Ten říká, že obce na vodovod nemají peníze.

„Nemají na to. Vodovod bych nechtěl, mám vlastní vodu ze studny, je dobrá a na pití vodu kupujeme. Někdo vodovod asi potřebuje, ale my ne,“ tvrdí.

Přerov podal trestní oznámení

Na vodovod bylo vydané stavební povolení. Dokumentace nebyla ale kompletní. Starostka Přerova nad Labem Darina Kocsisová v dokumentaci našla spoustu chyb, a proto se na ministerstvu vše zadrhlo.

„Harmonogram, financování, přístup mikroregionu, kritéria dotace, projektová dokumentace, její kvalita, majetkoprávní záležitosti,“ vyjmenovává chyby.

Stavbu vodovodu zastřešoval mikroregion Polabí a kvůli špatné komunikaci obcí teď z něho Přerov vystupuje. Vedení mikroregionu postoj Přerova nechápe, protože se účastnil všech důležitých jednání.

Přerov navíc podal ve věci trestní oznámení. Nelíbí se mu odměna ve výši 1,6 milionu korun jako odměna pro firmu, která zpracovávala žádost o dotaci.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jana Taušová připouští, že zamítnutí dotace nemusí být definitivní. „Veškerá dokumentace nebyla předložena v úplné podobě, což je hlavní důvod, proč nebude dotace pravděpodobně poskytnuta,“ přibližuje.

Do příprav vodovodu se zatím investovalo 6 milionů korun. Stavba měla začít lidem sloužit v roce 2016.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme