Mamutí můstek v Harrachově? Skokani na něm zdolají i vzdálenost dvou fotbalových hřišť

Vytrvalec na dlouhé trati porazí sprintera, vrchař si v kopcích snadno poradí se spurterem. Když je ve formě skokan na lyžích, dokáže obvykle zvítězit na jakémkoli můstku, přestože má každý z nich určitá specifika. Svým způsobem speciální jsou pro závodníky můstky mamutí, což potvrzují účastníci světového šampionátu v letech v Harrachově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý reprezentant Severin Freund během letu nad Harrachovem

Německý reprezentant Severin Freund během letu nad Harrachovem | Zdroj: ČTK

Spustit se z nájezdového okna, v ledové stopě nabrat skoro stokilometrovou rychlost, na hraně se odrazit - a vzduchem plachtit do vzdálenosti třeba až dvou fotbalových hřišť. Posuďte sami, mají vůbec letci na lyžích nějaký pud sebezáchovy?

"Jsou to nervy, když to ale člověk skočí a začne si to užívat, tak pak nastane ten správný adrenalin. Je to krásné," popisuje své dojmy z letů Roman Koudelka, který se na mamutím můstku vinou zranění objevil více než po roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Nyč v Harrachově zjišťoval, jaké to je spustit se z mamutího můstku

Soudě podle průběžných výsledků z harrachovského šampionátu se ale na lety přeorientoval bez větších problémů.

"Hodně záleží na technice, na síle odrazu tolik ne. Jinak to extrémně velký rozdíl není. Výhoda to je pro Tondu (Antonín Hájek), který umí výborně lítat a pracovat ve vzduchu. Když to jde na normálních můstcích, tak i na mamutu bývá výsledek dobrý," je si Koudelka vědom leteckých schopností svého reprezentačního kolegy Antonína Hájka. Ten na tzv. mamuťáku většinou výkonnostně povyroste.

"Lety na lyžích jsou moje priorita. Pokaždé jsem tam lepší než na normálním můstku. Skok nemám založený na dynamice a síle odrazu, ale naopak na technice a letové fázi, kde procentuálně roste účinek na délku skoku," říká Antonín Hájek, který už se ve svých sedmadvaceti letech na mamutím můstku nejednou představil.

Na můstcích v Harrachově zatím létá pouze vítr, sobotní závod je v ohrožení

Číst článek

V jiné situaci je v Harrachově devatenáctiletý juniorský reprezentant Vít Háček. Naděje českého skoku na lyžích zažila v roli předskokana svou leteckou premiéru.

"Odmala každý sní o tom jít na mamut. Před prvním skokem totální stres. Když se to vidí seshora, tak do toho nikomu nechce. Pak se ale plný očekávání pustíš a vylítneš. S menšími můstky se to nedá srovnat. Za hranou je tlak do lyží a výška, jako když se letí ze čtvrtého patra," dodává před svým prvním letem vystrašený, ale po jeho absolvování z nevšedního zážitku nadšený Vít Háček.

David Nyč, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme