Jakub Flejšar se s trénováním Evy Samkové postupně loučí. Přejde k sochařině

Zlatá olympijská medailistka snowboardistka Eva Samková musí hledat nového kouče. Jakub Flejšar, který měl na paralympiádě pod dohledem i dalšího ze závodníků Tomáše Vaverku, se totiž chce vrátit ke své původní profesi - sochařině. Úplně bez sportu ovšem nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Jakub Flejšar má na statosti Evu Samkovou i paralmypionika Tomáše Vaverku

Trenér Jakub Flejšar má na statosti Evu Samkovou i paralmypionika Tomáše Vaverku | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

"Když jsme si s Evu skypeoval z Vancouveru a byl jsem tehdy nešťastný z toho, jak to tam vypadá, tak jsem jí slíbil, že to s ní dotáhnu na další olympiádu, a pak toho nechám. To platí. Mám povolání, kterým se živím, a chtěl bych ho dělat. Je to sochařina," vysvětlil svůj krok Jakub Flejšar.

Snowboardu se věnuje osmnáct let. Dnes je mu třiatřicet. Vůbec to ale neznamená, že by v jeho případě šlo o definitivní rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Flejšar dá před trénováním snowboardingu přednost sochařství

"Je to tak napůl, ještě jsem to neupřesnil. Pojedu mistrovství světa v roce 2015, které jsem už slíbil, už ale nebudu dávat svěťáky a postupně budu ze snowboardingu mizet. Něco možná budu dělat pro mladé a eventuálně budu stavět tratě. Plán je podobný jako u biatlonu, tedy získat základnu. U Evy jako takové tak trochu ale končím."

Takový krok může mrzet. Eva Samková pod jeho dohledem vybojovala zlato, Tomáš Vaverka byl při premiéře snowboardcrossu na paralympiádě pátý. "Je to škoda. Zase to je ale dojemnější. Končit na vrcholu má taky nějakou hodnotu, doufám."

Svět velkého sportu ale může chybět. Na druhou stranu člověk možná časem dospěje k názoru, že je třeba si od něj trošičku odpočinout.

Před paralympiky smekám, říká Vladimír Remek

Číst článek

"Chci si vyzkoušet, jaké to je žít bez cestování a bez snowboardingu, který jsem provozoval non stop. Jde o definitivní rozhodnutí pro další sezonu, ale není to definitivní rozhodnutí navždy, to se uvidí," přemítá Jakub Flejšar.

Po takové době strávené ve společnosti snowboardistů by se navíc naplno odcházelo jen těžko.

"Od 15 jezdím a od 20 jsem snowboardcross dělal. Pak přišel Marek Jelínek jako trenér a konečně to začalo mít nějakou podobu, všichni jsme se rapidně zlepšovali. Úplnou náhodou jsem přešel do trenéřiny až k Evě," líčí.

Místo tréninků bude vymýšlet figury

Teď se Jakub Flejšar vrací ke své původní profesi. Nejvíce se cítí jako figuralista. "Jsem takový zvláštní figuralista. Spíše skládám dřeva, než že by to byla klasická dřevořezba nebo práce s kamenem. Lze si to prohlédnout na internetu."

Jedním z míst, kde se s dílem úspěšného trenéra Jakuba Flejšara můžete potkat, je Malá Úpa.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme