Obama: USA a mezinárodní společenství krymské referendum nikdy neuznají

Spojené státy hlasování na Krymu odsoudily. Washington znovu Rusku pohrozil sankcemi. Bílý dům potvrdil, že prezidenti Spojených států a Ruska spolu znovu telefonovali. Barack Obama podle prohlášení Bílého domu zdůraznil, že Spojené státy ani mezinárodní společenství výsledky referenda nikdy neuznají za platné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Foto: Pablo Martinez Monsivais | Zdroj: ČTK

Barack Obama podle Bílého domu v telefonátu Vladimira Putina upozornil, že Spojené státy považují referendum za protizákonné.

Hlasování se podle amerického prezidenta odehrálo pod tlakem ruské vojenské intervence a porušuje ukrajinskou ústavu.

Barack Obama znovu varoval, že Washington je společně s evropskými partnery připravený uvalit na Rusko sankce. Připomněl ale, že krizi je možné řešit diplomatickou cestou a Spojené státy jsou připravené k jednání.

Moskva předtím vyostřila slovní výpady. Kremlem podporovaný moderátor státní televize Dmitrij Kiseljov pohrozil ve vysílání Spojeným státům ruským jaderným arsenálem. Doslova řekl, že Rusko je schopné „proměnit Spojené státy v radioaktivní popel“.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme