Kolín zřejmě bude po Romanu Pekárkovi vymáhat škodu za prodej městských pozemků pod cenou

Bývalý kolínský místostarosta a exposlanec Roman Pekárek se možná znovu dostane před soud. Už teď si ve vězení odpykává pětiletý trest za korupci. Podle obžaloby si totiž jako místostarosta řekl jednomu z podnikatelů o úplatek za to, že mu zařídí prodej městských pozemků pod cenou. Údajnou škodu, která tím Kolínu vznikla, se teď po Pekárkovi s velkou pravděpodobností pokusí vymáhat město.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před nástupem do věznice odpověděl poslanec Roman Pekárek na několik otázek novinářů

Před nástupem do věznice odpověděl poslanec Roman Pekárek na několik otázek novinářů | Zdroj: ČTK

Roman Pekárek město připravil podle znaleckého posudku až o 26 milionů korun. Jde o rozdíl mezi tržní cenou, kterou někdejší městský pozemek na okraji Kolína měl mít, a prodejní cenou, za kterou bývalá kolínská radnice půdu v takzvané malé průmyslové zóně brněnskému podnikateli nakonec prodala.

Jestli se město Kolín bude o náhradu škody prostřednictvím soudu domáhat, by mělo být jasné přesně za týden. To se na společném jednání potkají kolínští zastupitelé a o vymáhání údajné škody po Romanu Pekárkovi budou hlasovat.

Zatím to vypadá, že pro návrh poslat bývalého místostarostu a exposlance znovu před soud zvedne ruku většina zastupitelů ze všech politických stran. Vedení města si chce rozhodnutí pojistit. Pokud by totiž Kolín se žalobou neuspěl, bude muset z rozpočtu zaplatit veškeré soudní náklady a ty se zcela určitě budou pohybovat v řádech statisíců korun.

Pět let za korupci

Exposlanec a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek si už odpykává pětiletý trest vězení za korupci. Ještě ve funkci místostarosty nabídl brněnskému podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu.

Pekárek o prodeji přesvědčil městskou radu i zastupitelstvo. Město nakonec půdu skutečně prodalo za 15 milionů korun. Zatím ale na pozemku nikdo nic nepostavil.

Roman Pekárek od začátku soudního procesu jakoukoli vinu odmítal. Opakovaně tvrdil, že žádný úplatek nevzal. Jeho dovolání ale loni v červnu Nejvyšší soud zamítl. Na podzim pak Pekárek podal ústavní stížnost.

Michal Trnka, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme