Žáci devátých tříd se neučí. I tak se dostanou, kam chtějí

Zrušení přijímacích zkoušek na střední školy snižuje úroveň znalostí dětí. Tvrdí to učitelé základních i středních škol. Dříve se děti v deváté třídě učily na přijímačky, dnes motivaci nemají. Vědí totiž, že se kvůli malému počtu uchazečů na vybranou školu dostanou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Jsem rád, že přijímačky nejsou, protože bych asi neuspěl,“ říká žák deváté třídy základní školy Karlov v Benešově. „Známky se zhoršují, ale je mi to nějak jedno,“ doplňuje ho jeho spolužačka.

Zatímco děti jsou za vymizení přijímacích zkoušek rády, ředitel školy Svatopluk Česák se přimlouvá za jejich zavedení. „Po osmé třídě děti přestanou pracovat a devátou třídu odchodí způsobem, že se zúčastní. Nic žáky nenutí, aby se připravovali,“ vidí ředitel Česák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Benešovské školy navštívila Věra Hájková

„Situace je bezbřehá, protože děti se dostanou na jakoukoli školu. Školy jsou rády, když se vůbec někdo přihlásí. Chodí tam i ty, které by jít neměly, ale zkouší to, protože vědí, že se dostanou,“ říká výchovná poradkyně Jana Kučerová.

Střední zemědělská škola v Benešově měla ještě před dvěma lety přijímací zkoušky. Řada žáků si ale právě kvůli tomu vybrala jinou školu, a tak je zrušili i tam.

Podle ředitelky školy je vidět, že děti si opravdu devátý ročník užívají. „Někdy nás překvapují úplné neznalosti základních věcí, které studentům brání, aby pochopili to složitější. Někdy se s tím potýkáme až do třetího ročníku,“ všímá si Ivana Dobešová.

Řešením by mohlo být zrušení nebo sloučení některých škol. Kraj to zatím ale podle mluvčí Nikol Mertinové ve velkém neplánuje. „Středočeský kraj zvažuje pouze sloučení benešovské zdravotní školy se Střední odbornou školou,“ prozrazuje krajská mluvčí.

Smysl by podle některých ředitelů měly aspoň srovnávací zkoušky, které by žáci devátých tříd museli dělat. K jejich výsledkům by pak střední školy přihlížely.

Věra Hájková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme