Česká, polská a německá policie postupují společně proti výrobcům pervitinu

Z Polska se do Česka čím dál víc dováží lék volně dostupný v lékárnách, ze kterého vařiči především v Liberci a okolních městech vyrábějí pervitin. Protože jím zásobí i narkomany v sousedním Sasku, vznikl mezinárodní problém. Policisté z Česka, Polska a Německa jdou proto do boje proti pašerákům a výrobcům drog společně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kriminalisté odhalili varnu pervitinu

Kriminalisté odhalili varnu pervitinu | Foto: Policie ČR

„Opravdu, Liberec je perníkové město, tady kromě konopí jiné drogy než pervitin nejsou.“ To je podle libereckého kriminalisty hlavní důvod, proč je hodně varen pervitinu právě ve městě pod Ještědem a v jeho okolí.

Kriminalista z bezpečnostních důvodů neuvádí své jméno a tvář skrývá pod kuklou. Chystá se totiž opět na další zásahy proti pašerákům polského léku Sudafed, ze kterého se právě „perník“ dá tak lehce podomácku a s minimálními znalostmi chemických postupů vyrobit.

Sudafed je v Polsku ve volném prodeji a vozí se do Česka ve značném množství. Na jeho nákupu ve velkém se ale už většinou domlouvají bossové organizovaných skupin se samotnými majiteli lékáren. Pro Čecha, který náhodně přijde do lékárny, není jednoduché nakoupit stovky plat léku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O policejních opatřeních proti výrobcům pervitinu v pohraničí informovala reportérka Ivana Bernáthová

Lékárníci nechtějí mít potíže. „To je nebezpečné, mohla by vás zadržet pohraniční stráž a já bych měla taky problém,“ odmítá prodej léků do tašky lékárnice v polské Sienawce. Polská policie je totiž čím dál obezřetnější a včas uvědomí své české kolegy o jakémkoli podezření.

„Polský kolega má osobní znalost teritoria, vidí, že mu tam jezdí české auto, které nakupuje větší množství a směřuje zpátky do Česka. To jsou ty operativní, každodenní informace,“ říká ředitel krajské policie v Liberci Vladislav Husák.

Podle policejního ředitele z polské Wroclawi Wojziecha Oldyňského už funguje ve městě Kudowa společné česko-polské kontaktní centrum, kde jsou policisté jak z české strany, tak z polské strany, z té navíc pohraniční stráž a z obou zemí také celníci.

Vznikl speciální policejní tým

Celníci na Liberecku kontrolují auta přejíždějící hranice dnes a denně. Nyní v kraji navíc vznikl speciální policejní toxi tým, který posílí nově nabraní specialisté.

Podle šéfa Služby kriminální policie a vyšetřování v Liberci Ondřeje Musila by měli policistům pomáhat informacemi i strážníci a úřednici libereckého magistrátu. K nim se totiž dostávají k projednání drobné drogové přestupky, které mohou časem přerůst ve zločiny, a policie chce mít proto i o přestupcích perfektní přehled.

"Chceme udělat školení, kde by měla tato skupina jak z právního, tak z praktického hlediska vytvořit metodiku, jak v této oblasti spolupracovat. A to se chystá na začátek dubna,“ informuje Musil.

Více kontrol u hranic chtějí zavést i němečtí policisté. Pašeráci polského léku teď totiž raději jezdí z Polska do Česka přes Německo, kde je doposud celníci a policisté tolik nesledovali. Protože se ale Sudafed dostává do Saska jako bumerang v podobě pervitinu, musí tamní policie proti pašerákům také tvrdě postupovat.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme