Klasických bankovních loupeží ubývá. Nahrazuje je sofistikovaný kyberzločin

Přesně před 183 lety se na Wall Street odehrála první zaznamenaná bankovní loupež v dějinách americké kriminalistiky. Od té doby se svět podstatně změnil a s ním i metody lupičů. Klesá počet klasických loupeží a mnohem více se daří krádežím po síti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wall Street v New Yorku

Wall Street v New Yorku | Foto: Noemi Fingerlandová

Bankovní loupeže jsou oblíbeným námětem filmů a knih. Podle Rachael Penmanové z washingtonského Muzea zločinu není pochyb, kdo dnes patří mezi nejpopulárnější lupiče.

„John Dillinger, Bonnie a Clyde. Zločinci z období Velké deprese byli považováni téměř za romantické hrdiny,“ připomíná expertka.

Od 20. let minulého století ale svět doznal značných změn. Vyhodit do povětří bankovní sejf, nebo si dokonce do banky pro peníze fyzicky dojít, to si dnešní lupiči raději dvakrát rozmyslí.

„Počet klasických bankovních loupeží i výše lupu dlouhodobě klesá. Zločinci mění metody a vrchu nabírá kyberzločin,“ potvrzuje analytik Asociace amerických bankéřů Douglas Johnson.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bankovní loupeže se zajímala zpravodajka Českého rozhlasu ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Jedním z důvodů jsou podle něj masivní investice bank do bezpečnostních opatření. Americká FBI dodává, že roli hrají i vyšší tresty než dřív.

„Banky používají různé vybavení, mnohé prostředky jsou přitom úmyslně zjevné. Stále sofistikovanější kamery s vysokým rozlišením, některé banky ve Spojených státech používají dvojí vstupní dveře, ve kterých může případný zločinec zůstat uvězněný a tak dále,“ vyjmenovává Johnson.

Ovšem zdaleka největší výzvou pro finanční instituce je podle něj potřeba nezaostávat za důmyslnými kyberzločinci, což vyžaduje náklady na nejlepší mozky, moderní technologie i mnohem těsnější spolupráci s úřady a policií.

Zatímco klasické loupeže vycházejí z módy, objem kyberzločinu narůstá a odčerpává z bank i takové částky, o kterých by se prvním zločincům ani nesnilo. Jedno pozitivum ale současný trend podle expertů přece jen má – posun k elektronickým zločinům vede k menšímu počtu násilných činů.

Bonnie a Clyde | Foto: volné dílo

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme