Vysoké obrubníky a chybějící výtahy. Ústí nad Labem je pro vozíčkáře plné nástrah

Mírové náměstí v Ústí nad Labem je místo, kterému se vozíčkáři raději vyhnou. Je z kopce a jsou na něm hrbolaté kostky, mezi kterými jsou mezery. Problémem jsou i vysoké obrubníky nebo chybějící výtahy. Úskalí života vozíčkářů si mohli na chvíli vyzkoušet i kolemjdoucí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdu na Mírovém náměstí opatrně vyzkoušela i devatenáctiletá Kristýna

Jízdu na Mírovém náměstí opatrně vyzkoušela i devatenáctiletá Kristýna | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsem měla zlomenou nohu, tak jsem si na to trochu zvykla. Ale spíš mě vozili ostatní lidé,“ říká devatenáctiletá Kristýna, která si vozík na ústeckém náměstí vyzkoušela.

„Myslím, že si to člověk nedovede moc představit, dokud si to nezkusí. A pak si uvědomí, jak je to těžké,“ dodává.

Tereza Vodičková je na vozíku odmalička. „Po těch kostkách se mi jezdí hrozně špatně, protože jsou křivé. Pokaždé čekám, kdy se mi zasekne kolečko nebo kdy vypadnu,“ popisuje vozíčkářka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jízdu na vozíčku si vyzkoušela i redaktorka Gabriela Haupvogelová

V Ústí jsou podle ní i další místa, která představují pro vozíčkáře nepřekonatelný problém.

„Když jdu do kina Mumie, jsou tam schody a nikde jsem nenašla výtah. To by myslím stálo za úpravu,“ dodává.

Potíže jsou také s vysokými obrubníky. „Vždycky si musíte najet na nejnižší a počkat, jestli vám to vyjde. Nebo musíte kousek po silnici,“ popisuje Tereza Vodičková úskalí pohybu vozíčkáře po Ústí nad Labem.

Vysokoškolačka Tereza už si trasu naplánovat umí. Je jasné, že celé město nemůže být bezbariérové. Poslala ale vzkaz lidem, kteří můžou život postiženým nebo nemocným ulehčit.

„Vzkazuji všem lidem na magistrátu, aby si vyzkoušeli aspoň jeden den na vozíku. Myslím, že by pak přehodnotili svoje plány, kam investovat peníze,“ uzavírá mladá vozíčkářka.

Možnost vyzkoušet si jízdu na vozíku dali Ústečanům Tereza Vodičková (první zprava), Irena Moudrá-Wünschová (čtvrtá zprava) a Karel Karika | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme