Herci i veřejnost se ve Vinohradském divadle loučili s Otakarem Brouskem

Poslední poctu charismatickému herci Otakaru Brouskovi vzdávali lidé dnes v pražském Vinohradském divadle. Doyen divadelní scény zemřel po dlouhé nemoci minulý pátek ve věku 89 let. Divadlo bylo mimořádně otevřené od 11 do 13 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úcta zesnulému herci Otakaru Brouskovi ve Vinohradském divadle

Úcta zesnulému herci Otakaru Brouskovi ve Vinohradském divadle | Foto: Filip Jandourek

Desítky lidí si tiše sedaly do hlediště a dívaly se směrem k jevišti, na kterém byla umístěna rakev.

Čestnou stráž u ní drželo vždy šest bývalých kolegů zesnulého, kteří se v pravidelných intervalech střídali. Mezi jinými i herci Petr Rychlý, Jaromír Hanzlík nebo Svatopluk Skopal.

V poledne začal zhruba hodinový pořad, během kterého vystoupil ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer nebo houslista Jaroslav Svěcený. Zazněly také ukázky z rozhlasových her, ve kterých Otakar Brousek účinkoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Piety ve Vinohradském divadle se zúčastnila i redaktorka Květa Moravcová

Na prknech Vinohradského divadla ztvárnil Otakar Brousek přes 120 rolí klasického i současného repertoáru světových i českých dramatiků. Naposledy vystoupil v květnu loňského roku v inscenaci Byl jsem při tom.

Diváci ale znají Otakara Brouska také z filmu a televize. Hrál především v psychologických a historických snímcích, například ve Svatbách pana Voka nebo seriálu F. L. Věk. Režiséři ho často obsazovali do rolí vzdělaných mužů.

Od roku 1946 spolupracoval Otakar Brousek s Českým rozhlasem, vynikal totiž zvučným hlasem a precizní dikcí. Natáčel zejména s režisérem Karlem Weinlichem, který se stal jeho blízkým přítelem. Podepsáni jsou například pod inscenacemi Dobrodružství Toma Sawyera a Huckleberryho Finna nebo Chata v jezerní kotlině.

Otakar Brousek v pořadu Osudy na stanici Vltava

Číst článek

Známý herec se uplatnil i na poli dabingu, v roce 1996 dokonce získal Cenu Františka Filipovského. Celoživotní mistrovství Otakara Brouska pak ocenila v roce 2004 herecká asociace Cenou Thálie.

Úcta zesnulému herci Otakaru Brouskovi ve Vinohradském divadle | Foto: Filip Jandourek

Květa Moravcová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme