V jihlavských školkách má být letos místa dost, dokonce i pro dvouleté děti

Předškoláci by se na Jihlavsku mohli nově dělit o hračky i s dvouletými dětmi. Zatímco jinde v republice mají rodiče ze zápisů do mateřských škol obavy, v Jihlavě se pravděpodobně dostane i na ty děti, které za normálních okolností šanci nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montovaná školka

Montovaná školka | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

„U malého jsem to neřešila, teď budeme řešit, jak dostat do školky dvouleté dítě, protože malé budou tři roky až čtvrtého října. Tak uvidíme, jestli ji vezmou,“ říká paní Iva z Jihlavy, která má v záloze ještě soukromou školku.

Samozřejmě by získala místo raději ve státní, kde jsou náklady o poznání menší. Podle šéfa jihlavského odboru školství Tomáše Koukala je ale šance o dost větší než loni, i když ani předchozí rok nepovažuje v tomto směru za prohru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kapacitu jihlavských školek se zajímala reportérka Olga Štrejbarová

„Ze zákona se máme postarat o děti, které jsou tříleté do 31. srpna. Nám se povedl husarský kousek umístit i děti, které jsou narozené po 31. srpnu. Je řada dětí, které se nedostaly, ale je třeba si uvědomit, že to je kategorie, která nespadá do zákonného limitu. Ne že nemají nárok na školku, ale ze zákona to tak je,“ tvrdí.

Vyhlídky jsou ale skutečně dobré. Ze školek totiž odchází silný populační ročník, tedy děti "Husákových dětí", na základní školu. Navíc jen letos přibude dalších 100 míst díky nástavbě základní školy Nad Plovárnou.

Až desítky tisíc dětí se letos nedostanou do školek. Největší přetlak je v Praze

Číst článek

Problém umístění dětí ve školce pálí ale také desítky mimojihlavských i desítky těch, kteří v Jihlavě bydlí v podnájmu a chodí do práce, ale trvalé bydliště tam nemají. I pro ně má náměstek primátora Rudolf Chloupek dobré zprávy, situace by se měla vrátit do stavu před lety.

„V minulosti jsme vycházeli vstříc i okolním obcím, zejména lidem, kteří jsou zaměstnaní v Jihlavě. Řeší to jejich situaci podstatně lépe než shánět školku někde na venkově,“ popisuje.

Zápisy budou v krajském městě Vysočiny14. a15. dubna. Místo ve školce je letos pro více než pět stovek dětí.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme