70. výročí Velkého útěku ze Saganu oslaví v Polsku i Letecký historický klub Plzeň

Letecký historický klub Plzeň cestuje dnes do Polska. Zúčastní se sedmdesátých a zároveň posledních oslav takzvaného Velkého útěku ze Saganu, dnešní polské Žagani. Při něm uniklo 76 vojáků z německého vojenského tábora během druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tady stával zajatecký tábor Stalag Luft III

Tady stával zajatecký tábor Stalag Luft III | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Největší útěk ve válečné histori se uskutečnil v noci z 24. na 25. března 1944. Spojenečtí vojáci, převážně letci, utekli tehdy ze zajateckého tábora německé armády známého pod názvem Stalag Luft III ležícího v těsné blízkosti města Sagan, dnes Žagaň.

Vězni budovali celkem tři únikové tunely nazvané Dick, Tom a Harry. Jeden z nich objevila německá stráž, budování druhého ukončili sami vězni, takže jediným dokončeným byl 111 metrů dlouhý Harry. Vězni zřídili dokonce tajný výbor pro útěky, který celou akci kontroloval. Náročnost celé akce potvrzuje i členka Leteckého historického klubu Plzeň Iveta Irvingová.

Přehrát

00:00 / 00:00

70. výročí Velkého útěku ze Saganu si v Polsku připomene i letecký historický klub Plzeň. Tématu se věnoval redaktor Adam Vlček

„Originál vozíku, kterým se pohybovali po břiše v tunelu, měl jenom něco málo přes 50 centimetrů na šířku i na výšku. Takže bylo velmi komplikované se tam pohybovat. I vzduchotechnika, která byla vyráběna z plechovek od jídla, aby měli přívod vzduchu a podobně,“ popisuje.

Důležitou roli v celé akci hrál i Čech Arnošt Valenta, který měl na starost uplácení dozorců. Během útěku byla akce odhalena, takže z původních 200 zajatců tunelem prošlo jen 76. Kromě tří byli všichni chyceni a na příkaz Hitlera 50 z nich i zastřeleno.

K odvozu zeminy z hloubeného tunelu v táboře Stalag Luft III sloužil i malý vozík. | Foto: I.W.M.

Každoročně se pietního aktu účastní několik stovek lidí, letošní výročí je poslední a účast přislíbily výpravy z mnoha zemí. I ta česká bude mít velké zastoupení.

„Pojedou s námi i pozůstalí těch zajatých letců a další. Byť jsou to lidé, kteří se útěku nezúčastnili, ale velice obětavě jak Arnoštovi, tak celému týmu výboru, pomáhali s přípravou útěku. Zajišťovali falešné dokumenty, fotoaparáty k pořízení snímků na průkazky, proviant, oblečení. Snažili se v rámci nějakých vztahů se slušnějšími německými dozorci něco vyměnit,“ popisuje.

Česká delegace dorazí do polské Žagani dnes večer. Na zítra má naplánované prohlídky s historikem, neděle je v rukou britsko-polského pietního programu a pondělí bude věnováno veteránům. Celý program končí slavnostní večeří na zámku hraběnky Zaháňské.

Profil k 70. výročí útěku 76 mužů z německého zajateckého tábora Stalag Luft III | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Adam Vlček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme