Radnice ve Voticích koupila františkánský klášter, plánuje v něm muzeum třicetileté války

Ve Voticích chátral desítky let františkánský klášter, teď z něj má být unikátní muzeum. Bude připomínat třicetiletou válku a má mít evropský význam. Tým, který expozici připravuje, se teď chystá na studijní pobyt do Švédska. Zajímavá je ale i samotná stavba kláštera, která je opředená řadou legend.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Františkánský klášter Hostinné

Františkánský klášter Hostinné | Foto: Karel Klíma

V centru Votic je krásný opravený kostel a u něj je zanedbaná velká patrová stavba s několika křídly. Je to františkánský klášter, který v roce 2010 koupilo město a chce ho zachránit.

Po pobělohorské době získal panství Votice hrabě Sezima z Vrby. „On nemohl mít děti a dal si smlouvu s Bohem, ve které stálo, že pokud by se mu narodil potomek, vystaví ve Voticích klášter,“ mluví o úplných začátcích člen sdružení Za záchranu kláštera sv. Františka z Assisi ve Voticích Jiří Maršíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Voticích natáčela redaktorka Věra Hájková

Syn se narodil a klášter se začal stavět, ale na úplně jiném místě.

„Zdál se mu jakýsi sen, že to místo není pravé. Místo má být tam, kde jelen složí parohy. V tomto místě se nacházela obora. Tam zastavil stavbu a započala stavba na tomto místě.“

Klášter byl založen v roce 1627, postaven byl o dva roky později. Sloužil zhruba sto let. Pak začal chátrat. Pro jeho opravu se rozhodli františkáni.

„Opravovali ho tím způsobem, že vždycky jedno křídlo zbourali, postavili do patra, nastěhovali se, využívali ho a pak pokračovali dál,“ vysvětluje předsedkyně sdružení Jana Zelenková.

Obrazy potřebují restaurátora

Obrazy, které se nacházejí v klášteře, volají po restaurátorské práci. „Třeba tento první obraz je o vyslání bratrů do Koreje. Všichni tam zemřeli. Dál je tu například ‚Vidění svatého Františka‘. Když se dělal průzkum tohoto obrazu, zjistilo se, že je pod ním skrytá ještě jedna malba – svatý Antonín,“ popisuje obrazy průvodkyně.

Venku je Boží hrob, který má být věrnou kopií jeruzalémského hrobu. Dostavěn byl v roce 1688 a je úplně celý z kamene, včetně střechy.

„Sestra hraběte vyslala dva františkány z místního kláštera do Jeruzaléma, aby pořídili přesný nákres. Se stavbou bylo započato až 27 let po začátku cesty,“ dodává průvodkyně.


Votice

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme