Pacientům rokycanské nemocnice slouží nový příjem, ambulance a non-stop recepce

Moderní vstupní halu s ordinacemi má od letošního roku nemocnice v Rokycanech. Rekonstrukce původní příjmové ambulance, několika dalších místností a chodby stála přes tři miliony korun. Většinu zaplatil zřizovatel - Plzeňský kraj, stovky tisíc doplatily obce v regionu. Vstupní prostory rokycanské nemocnice se mění poprvé od jejího vzniku v roce 1957, tedy po 57 letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční chodba (ilustrační foto)

Nemocniční chodba (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Těch 57 let tu byla v docela ošklivém stavu jen příjmová interní ambulance. Fungovala nejenom jako interní, ale také jako pohotovostní,“ vzpomíná při prohlídce nové opravené části nemocnice její ředitelka Hana Perková.

„Teď tu máme dvě ambulance – interní a pohotovostní – a mezi nimi je nový ošetřovatelský sálek. Nově se postavila i recepce.“

Ta funguje non-stop. „Určitě je to přínos pro návštěvníky nebo pacienty nemocnice, hlavně při nočních hodinách, kdy sem přijdou a hned se mají koho zeptat. Mají takový ten pocit, že se jim hned někdo věnuje a někdo o nich ví. Dřív to tu nebylo, zvonilo se na každou ambulanci nebo se telefonicky domlouvali se sestřičkami na oddělení,“ říká sestra Kateřina Brožíková, která má chod recepce na starosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

V rokycanské nemocnici natáčel redaktor Lukáš Milota

Nové ordinace, ale i čekárny s televizemi si pochvaluje vrchní sestra Marcela Krupičková: „Prostory se ohromně vylepšily - vybavením, úplně se rozzářily. Je to přínos hlavně pro pacienty a zároveň pro personál.“

Lékař Pavel Čapek si pochvaluje například větší dveře, do kterých může záchranná služba snázeji vjet: „Je tu i víc místa. Se záchrankou je tu lékař, sestra a záchranář. Teď se sem všichni lépe vejdou.“

Místní lidé, pacienti, nebo návštěvy nemocných rekonstrukci vítají: „Už to bylo třeba. Bylo to staré a ošklivé. Teď je to hezké. Já sem jdu za jednou starší paní, která upadla. Jsme rádi, že tu nemocnici máme. Kam bychom šli? Do Plzně je to daleko. Ještě před rokem chtěli nemocnici zavřít,“ říká Anna Nová z Rokycan.

V roce 2012 hrozilo uzavření oddělení

Připomněla tak rok 2012, kdy hrozilo uzavření zdejší porodnice a gynekologie. Nejistota se tehdy promítla do chodu celé nemocnice. Lékař a krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek z ČSSD věří, že nejistota už pominula a že se kraji podaří nemocnici udržet:

Rokycanská nemocnice zajišťuje služby pro 60 tisíc lidí z Rokycanska a jižního a severního Plzeňska, ročně ošetří asi 25 tisíc lidí.

„Plzeňský kraj je jediným akcionářem a vlastníkem rokycanské nemocnice. Má samozřejmě zájem, aby nemocnice fungovala. A to v takovém stavu, v jakém je. To znamená personálním i lůžkovém. My víme, že jakékoli snižování lůžek nebo počtu personálu je spíše ke škodě nemocnice."

Do rekonstrukce budovy a jednotlivých oddělení investovala nemocnice za posledních 10 let skoro 100 milionů korun. V dalším období plánuje i modernizaci chirurgické ambulance a chce pořídit nové přístroje, hlavně počítačovou tomografii.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme