Na horách ráno napadl sníh, silnice jsou s opatrností sjízdné

Do Krkonoš, Krušných, Jizerských a Orlických hor se vrátila zima. Přes noc napadlo na některých místech několik centimetrů, místy ale až čtvrt metru sněhu. V nižších polohách jsou cesty mokré. Sněží i na Šumavě nebo v Jeseníkách na Pradědu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Vysočině místy napadla slabá vrstva mokrého sněhu, nejvíce na Žďársku

Na Vysočině místy napadla slabá vrstva mokrého sněhu, nejvíce na Žďársku | Foto: Daniel Burda | Zdroj: Český rozhlas

Sněžení zatím nebylo tak intenzivní, jak předpovídali meteorologové.

Místo desítek centimetrů tak většinu výše položených míst pokryl jen sněhový poprašek.

Silničáři ale i tak byli už od večera v terénu - čtyři sypače jezdily v oblasti Janských Lázní, Pece pod Sněžkou a Horní Malé Úpy, preventivně sypaly a pluhovaly kvůli silnému větru a závějím, situace je ale zatím klidná.

Komplikovanější může být jízda na Benecku a Horních Mísečkách, kde se tvoří sněhové jazyky a v prudkém stoupání mohou mít auta problémy. Policisté také zaznamenali více nehod než obvykle, ale nebyly vážné.

Pod mokrým a těžkým sněhem se navíc lámou větve, které zůstávají na silnicích. Pokud bude sněžit dál, mohou padat i celé stromy.

Sníh padá dnes i v Jihlavě | Foto: Daniel Burda

Opatrní by tak vedle řidičů měli být také turisté a běžkaři. Na Jizerské magistrále už je navíc zapadaná stopa, protože se kvůli jarní těžbě dřeva už neupravuje.

Sněžit může ještě v noci

Na jihu Čech přes noc nasněžilo přes 20 centimetrů sněhu, hlavně na Šumavě na Prachaticku, Vimpersku a u Volyně na Strakonicku. Řidiči tak měli problémy na zledovatělých a zasněžených silnicích, žádná nehoda se ale nestala.

Vozovky už jsou prohrnuté a posypané, na většině území kraje už nesněží ani neprší. Dnes odpoledne už má být počasí mírnější a sněžit má maximálně v noci a zítra ráno na Prachaticku, kde může napadnout nejvýše několik centimetrů. Jinde bude pršet.

Hustě sněžilo na některých místech Vysočiny, například na Žďársku, ale i Jihlavsku. V celém kraji už však prší. Srážky by měly přes den začít slábnout, bude se oteplovat a sníh roztaje. Sněžení může přijít na Vysočinu ještě v noci, v týdnu se vrátí jaro s teplotami kolem 10 stupňů.

V Peci pod Sněžkou dnes připadlo 15 centimetrů sněhu | Foto: Jiří Fremuth

Ivana Bernáthová, Olga Štrejbarová, Václav Plecháček, Jiří Fremuth, Simona Bartošová, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme