Prezident Obama potvrdil možnost hospodářských sankcí proti Rusku

Ruskou anexi Krymu znovu odsoudil i americký prezident Barack Obama. V projevu před účastníky summitu o jaderné bezpečnosti v Haagu prohlásil, že zábor ukrajinského poloostrova nemůže ospravedlnit žádné pochybné referendum. Potvrdil také, že Západ může uvalit sankce na celé sektory ruské ekonomiky, i když by to pro něj bylo bolestivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Haagu

Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Haagu | Zdroj: Reuters

Krym jako součást Ruska rozhodně Spojené státy nepovažují za danou skutečnost. Podle Obamy by ale bylo neupřímné tvářit se, že situace na Krymu má snadné řešení.

„Jsme znepokojení i z dalšího zasahování Ruska na Ukrajině. Proto spolu s Evropskou unií připravujeme a konzultujeme další možný balík sankcí vůči Rusku, Rusové ale stále mají možnost zvolit jinou cestu. Ukrajinská vláda přece dala najevo, že je připravená s nimi jednat,“ prohlásil Barack Obama.

Americký prezident zároveň uvedl, že nejsou žádné důkazy ohrožení ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny, kterým právě Moskva odůvodňuje své angažmá v sousední zemi.

Rusko musí podle Obamy jednat odpovědně a prokázat, že ctí mezinárodní normy. Jinak musí pykat, zdůraznil prezident.

Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme