Za 65 korun snídaně, oběd i večeře. Pacientům na Vysočině přesto v nemocnicích chutná
Pacientům v nemocnicích na Vysočině strava chutná. Pochvalují si nejen množství, ale také kvalitu jídla. Zdravotnická zařízení musí ale pečlivě dbát na to, aby vystačila s částkou, kterou jim na celodenní stravu jednoho pacienta dává pojišťovna. Do 65 korun se musí vejít snídaně, oběd i večeře.
Na chodbě jihlavské nemocnice Český rozhlas namátkově oslovil desítku pacientů. Názory na kvalitu jídla se překvapivě shodují.
„Třeba mi vůbec nechutnala svíčková, to se vůbec nedalo srovnat se svíčkovou. Včera ale byla rajská a ta byla výborná. I hovězí maso - velký kousek, žádný šizení,“ říká Ivana Štursová.
Jak pacientům chutná nemocniční strava, zjišťoval v Jihlavě reportér Petr Palovčík
„Něco máte rád a něco ne. Pokud to nemáte rád, tak vám to nechutná. Někdy ano, někdy. Tak bych to řekla,“ dodává.
„Řekl bych, že je to dobré. Byl jsem nedávno v nemocnice v Novém Městě a to samé. Myslím si, že v současné době je strava v nemocnicích na dobré úrovni, jak chuťové, tak i množstevní,“ podělil se o své zkušenosti další pacient, pan Bohuslav.
„Velice dobře. Co mi donesli obědy, byly výborné, opravdu všechny,“ pochvaluje si nemocniční stravu i paní Otýlie.
Jihlavská nemocnice denně uvaří až 1500 porcí obědů. Nutriční specialisté jsou připraveni zařadit do jídelníčku až 90 druhů diet. Musejí přitom hlídat výživové hodnoty u tří až pěti jídel na osobu.
Ceny potravin rostou, platby od pojišťoven se nemění
Na stravu pacienta dostane nemocnice podle mluvčí Moniky Zachrlové od pojišťovny 65 korun na den. Vše se proto musí dobře propočítat.
„Těch 65 korun obsahuje jídlo na snídani, oběd a večeři. Nemocnice dostává už řadu let paušální neměnnou částku, to znamená, že cena nezohledňuje růst cen potravin,“ upozorňuje Monika Zachrlová.
Pacienti mohou vyjádřit svůj názor do knihy stížností. Poslední zápis je měsíc starý a je v něm uvedeno: „Za dnešní oběd vepřo knedlo zelo zasloužíte pochvalu. Moc dobrý“.
Poslední skutečná stížnost pochází z 31. května loňského roku. „Fazolky měly být s bramborem. Kombinace s knedlíkem je odporná,“ napsal jeden z pacientů. Následuje vysvětlení s odkazem na opakující se problémy s jarními bramborami.