Václav Fiřtík, šéf českého biatlonu, náhle zemřel

Prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie Václav Fiřtík náhle zemřel po cévní mozkové příhodě v nedožitých 57 letech. Smutnou zprávu přinesly webové stránky biatlonového svazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Fiřtík, prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie

Václav Fiřtík, prezident Českého svazu biatlonu a viceprezident Mezinárodní biatlonové unie | Foto: Jana Chládková | Zdroj: Český rozhlas

„Pro český biatlon je to osoba, která se bude strašně těžko nahrazovat. Byl bych rád, kdybychom dokázali pokračovat v kolejích, které začal, se skromností a tahem na bránu, které on měl,“ řekl Českému rozhlasu trenér biatlonové reprezentace Ondřej Rybář.

Fiřtík přišel k biatlonu 1. ledna 1981 coby řadový funkcionář. 27. března 1993 byl zvolen prezidentem Českého svazu biatlonu a svůj milovaný sport dokázal vyvést od podceňovaného odvětví až na výsluní.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Ondřejem Rybářem vzpomínal na Václava Fiřtíka redaktor Českého rozhlasu Petr Kadeřábek

Pod jeho vedením se z biatlonu stal jeden z nejsledovanějších sportů u nás. I přes řadu neúspěchů neúnavně bojoval v zákulisí o více prostředků, vymýšlel nové projekty, objížděl závody dospělých i mládeže.

Plody své práce začal Václav Fiřtík sklízet v posledních letech. Prvním vrcholem bylo domácí Mistrovství světa v roce 2013 v Novém Městě na Moravě.

„Jsou to velké emoce, když člověk 20 let něco dělá a potom vidí, kolik lidí o to má zájem a podpoří nás,“ říkal dojatě Václav Fiřtík po skončení šampionátu, který byl úspěšný po všech stránkách.

Největšího sportovního úspěchu ale český biatlon dosáhl až na olympijských hrách v Soči. „V pět medailí jsem nevěřil. Jel jsem do Soči s tím, že chceme získat aspoň jednu,“ těšilo Václava Fiřtíka.

„Byl bych rád, kdyby viděl, že jeho práce nepřijde vniveč. Můžeme být hrdí na to, že práci, kterou on začal, děláme dál dobře,“ věří Ondřej Rybář.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Bureš, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme