Českým krasobruslařům se letošní sezona až na výjimky moc nepovedla

Olympijská sezona byla pro krasobruslaře extrémně dlouhá a obsahovala hned tři vrcholné závody. Ani v jednom z nich se ale čeští reprezentanti na stupně vítězů nedostali a tak by se na první pohled dalo mluvit o zpackaném roce. Přesto jedno malé pozitivum na letošních výsledcích českých krasobruslařů najít lze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Verner

Tomáš Verner | Zdroj: ČTK

„Nečekala jsem to až tak strašně dobré, ale v trénincích jsem to jezdila v podstatě podobně, takže jsem spokojena s tím, jak jsem to zajela,“ usmívala se na konci minulého roku po vítězství na národním šampionátu osmnáctiletá Eliška Březinová.

Sestra slavnějšího bratra Michala odstartovala ziskem domácího titulu svoji životní sezonu. Patnáctá skončila na evropském šampionátu a po dlouhých šestnácti letech se postarala následně o to, že měla Česká republika zastoupení i ve finále volných jízd na mistrovství světa. Do nejlepší světové dvacítky přitom nevlétla letos sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští krasobruslaři letos žádnou medaili z velkých akcí nevybojovali, ale objevily se nové naděje

Na její úkor se na olympijské hry nominovala Češka s ruskými kořeny Elizaveta Ukolová a v Soči coby patnáctiletý benjamínek rozhodně nezklamala. Horší už to ale bylo z pohledu výkonnostního růstu ve zbylých třech krasobruslařských kategoriích.

„S tím, závodem jsem spokojený, pořád je na čem pracovat, ale do té první šestky v Evropě to asi patří. Alespoň taková jízda,“ mohl ještě v lednu, poté co mu medaile na evropském šampionátu unikla o pouhých 27 setin bodu, doufat v lepší zítřky Michal Březina. Čtvrté místo z Budapešti ale bylo nakonec jeho nejlepším výsledkem v sezoně.

V Soči skončil desátý a na světovém šampionátu kvůli zraněnému kotníku odstoupil po krátkém programu. Pověst českých krasobruslařů nevylepšil ani Tomáš Verner. Po 8. místě na evropském šampionátu vydřel na olympijských hrách 11. příčku a při své životní šanci v Japonsku nakonec neudržel nervy na uzdě. Po 4. místě z krátkého programu klesl na mistrovství světa při posledním závodě kariéry na konečnou 10. pozici.

„Trochu jsem zklamaný sám ze sebe, že jsem nepředvedl to, co jsem předvést chtěl, ale zážitek to byl skvělý a myslím, že nejlepší tečka před vyprodanou halou s hlavou vztyčenou.“ Hlavu mělo už ale celé české krasobruslení vztyčenou o poznání více. Jen Verner vybojoval v posledních sedmi letech tři evropské medaile, a tak těžko hodnotit letošní sezonu jako tu úspěšnou.

Nadějí je i ostravský Petr Coufal

„Pochopitelně je to bídné, protože jsem byla vždy zvyklá, že jsme obsazovali místa v přední desítce a také medailové pozice. Tomu už je dávno pryč,“ nebojí se říct svůj názor mistryně světa z roku 1995 Radka Kovaříková, která stejně jako celá česká krasobruslařská obec doufá, že co nejdříve dorostou do seniorských soutěží mladí talentovaní bruslaři a nejde už jen o ženskou dvojici Březinová, Ukolová.

Své možnosti například na letošním mistrovství světa juniorů prokázal ostravský Petr Coufal, který coby čtvrtý nejlepší Evropan poprvé pronikl do nejlepší desítky.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme