Rodinné domky v Moravské Třebové ochrání protipovodňový val. Stát bude milion korun

Hradba ze zeminy zamezí sesuvu půdy z polí nad lokalitou Strážnického v Moravské Třebové. Město se rozhodlo postavit na okraji sídliště protipovodňový val. Radnici to bude stát jeden milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozlitá říčka Třebůvka v roce 2006

Rozlitá říčka Třebůvka v roce 2006 | Foto: město Moravská Třebová

„Protipovodňový val na Hamperku je bezpodmínečně nutný, abychom ochránili majetky lidí, kteří tam budou stavět nebo už mají postavené rodinné domky,“ říká místostarosta Třebové Václav Mačát (ČSSD).

Zeminu začnou navážet v nejbližších dnech. „Je to lokalita, která je určená k další výstavbě,“ dodal místostarosta. Z polí hrozil i sesuv půdy.

Podobně ohrožují Moravskou Třebovou opakovaně, v letním i zimním období.

„Letní povodně jsou způsobovány nadměrnými lokálními i regionálními srážkami, zimní pak kombinací rychlého tání sněhové pokrývky ve vyšších polohách doprovázené dešťovými srážkami,“ píše se v dokumentu zveřejněném na stránkách města.

Rodinné domky v lokalitě Hamperk ohrožuje rozliv Třebůvky. Říčka se vylévá z břehů od Vranové Lhoty až po Moravskou Třebovou.

„Třebůvka je dosti regulována i mimo zastavěné území, neupravené koryto Třebůvky má kapacitu cca dvouleté vody,“ uvádí dále projekt protipovodňové ochrany.

Krajský úřad Pardubického kraje vymezil některé pozemky u Třebůvky dokonce aktivním záplavovým územím.

Rozlitá říčka Třebůvka v roce 2006 | Foto: Moravská Třebová

Dalším opatřením, které může pomoci Moravské Třebové bojovat s velkou vodou je odtěžování usazenin z tamní vodní nádrže.

Povodní Moravy jich odtěží asi metrovou vrstvu, je to asi 21 000 metrů krychlových sedimentů.

Vybagrované dno by mělo mít po odtěžení sedimentů znovu tvar dvojitého lichoběžníku nepravidelné šířky 220–240 m.

„Přípravné práce spočívaly zejména v pročištění koryta Třebůvky v prostoru vodní nádrže a v provedení odvodňovacích kanálů pro co nejlepší odvodnění dna,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Po vybagrování usazenin Povodí Moravy zahájí opravy bezpečnostního přelivu vodního díla Moravská Třebová.

„Tuto navazující investici za cca 20 milionů korun, která zvýší bezpečnost vodního díla, bychom rádi dokončili ještě letos a znovu napustili nádrž v Moravské Třebové nejpozději z jarního tání v roce 2015,“ uzavřel Hodovský.

Město chce také za pět milionů korun vytvořit biocentrum na Knížecí louce. Projekt počítá s revitalizací toku Třebůvka, vybudováním vodních tůní a výsadbou zeleně. Staré koryto potoka pak má odvádět dešťovou vodu z domů v nedaleké ulici Brněnská.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme