Do nového systému zdravotní péče v USA se zapsalo více než 7 milionů lidí

Ve Spojených státech včera vypršel termín, do kdy se lidé mohli zapisovat do nového systému zdravotní péče. Ten zavedla reforma známá jako Obamacare. Nové zdravotní pojištění si poslední den pořídily statisíce Američanů, celkem se jich do něj zapsalo přes 7 milionů. Vláda tvrdí, že reforma je na cestě k úspěchu, i když zápis opět provázely technické komplikace a zákon je dál terčem kritiky republikánů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O nový systém zdravotní péče ve Spojených státech byl poslední den zápisu enormní zájem

O nový systém zdravotní péče ve Spojených státech byl poslední den zápisu enormní zájem | Zdroj: Reuters

Podle zpráv amerických úřadů přinesl poslední den zápisu velký nárůst zájemců.

Vše je tak prý na cestě k původnímu cíli, který si reforma dala, a sice zapsat v prvním kole 7 milionů lidí. Dnes k ní má s projevem vystoupit prezident Barack Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký byl zájem o poslední den zápisu do nového systému zdravotního pojištění v USA, sledovala tamní zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Už včera si postup pochvaloval mluvčí Bílého domu Jay Carney. Prohlásil, že od temných dnů října a listopadu je to pozoruhodný úspěch.

Narážel tak na skutečnost, že reformu od počátku spuštění v říjnu provázela spousta problémů.

Webová stránka, kde se lidé mohli hlásit, často kolabovala a lidé nerozuměli tomu, co vlastně mají dělat. O zápis do systému pojištění byl navíc celkově malý zájem.

Technické problémy provázely zápis také včera, tedy poslední den, kdy byly webové stránky opět na několik hodin nedostupné.

Na některých registračních místech v nemocnicích a na poliklinikách se i vytvořily fronty, ale celkově úřady tvrdí, že vše je na cestě k úspěchu.

Reforma vychází vstříc imigrantům

Reforma je ústředním bodem, který si v prezidentské funkci vytkl Barack Obama. Její cílem je zmenšit nespravedlnost v rámci amerického zdravotního systému a pomoci 48 milionům Američanů, kteří v tuto chvíli nemají vůbec žádné zdravotní pojištění.

Mnozí si v zápisu reformu pochvalovali. „Podle mne je to dobrý program, protože zvýhodňuje lidi s nízkými příjmy, jako jsem já,“ pochvalovala si žena hispánského původu.

Americký prezident Barack Obama | Foto: ČTK/AP, Pablo Martinez Monsivais

Byla jednou ze statisíců Američanů, kteří se na poslední chvíli do nového systému zdravotního pojištění zapsali.

Program podle nich vychází vstříc lidem, kteří nemají pojištění od zaměstnavatele a sami na něj nemají peníze.

Mnozí z těch, kdo se na poslední chvíli zapisovali, byli právě imigranti. Vedle hispánských přistěhovalců třeba lidé z Etiopie, Nepálu, Somálska a dalších zemí.

Mnozí z nich se i kvalifikovali pro prodloužení lhůty zápisu. Ta sice vypršela včera, ale kvůli technickým komplikacím úřady udělily hodně výjimek.

Téma rozhodne o složení Kongresu

Reforma má však nekompromisní kritiky. Většina namítá, a jsou to především republikáni, že zákon je projevem dysfunkční vlády. Podle nich vláda zasahuje do osobních svobod lidí a také trhu se zdravotní péčí.

Už teď je jasné, že téma sehraje klíčovou roli při podzimních kongresových volbách. Hlasování rozhodne o podobě zákonodárného sboru pro příští dva roky a do jisté míry určí i to, jak budou vypadat poslední dva roky vlády Baracka Obamy.

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme