Klatovy řeší, co s bývalou sodovkárnou. Možná se tam přestěhuje umělecká škola

Budova bývalé sodovkárny v centru Klatov se opět dostala na přetřes tamních zastupitelů. Diskutovali o ní například už vloni, kdy o dům projevila zájem soukromá firma a chtěla v něm vybudovat minipivovar. Historicky cenné, byť zchátralé budovy se ale tehdy město zbavovat nechtělo. A jak potvrdilo poslední jednání zastupitelstva, nechce to ani do budoucna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klatovy

Klatovy | Foto: Ondřej Koníček

Budova číslo 58, známá jako sodovkárna, se nachází v Balbínově ulici a volně navazuje na bývalou jezuitskou kolej. Její stav je ale velmi neutěšený.

„Budou-li se tam vkládat prostředky na obnovu, tak pak přichází ta druhá stránka věci, a to její využití. Velký zájem o využití tohoto domu má základní umělecká škola, a tím by se vyřešil problém provozních nákladů a využití.“

„Výrazně by tím ožila Balbínova ulice a Vančurova ulice a to z pohledu centra města vidím jako velké pozitivum,“ říká starosta Klatov Rudolf Salvetr z ODS. Město se tedy pokusí získat dotaci, díky které by budovu upravilo právě pro potřeby základní umělecké školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využití budovy bývalé sodovkárny v Klatovech se zajímala redaktorka Jitka Englová

„A jako druhá varianta, pokud se nepodaří zrealizovat opravu na základní uměleckou školu, je případná úvaha o společném projektu třeba privátního investora s městem. A proč s městem je jednoznačné - vzhledem k významu a poloze toho domu město nesmí v žádném případě ztratit vliv nejen na jeho využití, ale třeba také na jeho podobu,“ vysvětluje starosta.

Základní umělecká škola v současné době sídlí v historické budově za arciděkanským kostelem, ale především v objektu bývalé KSČ. A právě k této prosklené budově z osmdesátých let patří i vysoké provozní náklady.

„Ty energetické náklady jsou 2,5násobek toho, co máme v té staré budově. Já jsem objekt 58 prošel několikrát s architekty a všichni se k tomu vyjadřují, že by to energeticky nebylo tak náročné, jako je třeba dům, ve kterém jsme,“ potvrzuje zástupce ředitele školy a zastupitel Klatov Aleš Buriánek z ODS.

Kromě energetických úspor by škole vyhovovaly i silné zdi, díky kterým by se žáci hudebního oboru při výuce vzájemně nerušili. Vhodný prostor by ale získaly i další obory.

„Ta část, která je tam tak jako vystrčená nad nějakou původní kaplí, tam jsme uvažovali o obsazení výtvarným oborem, kde jsou ty třídy vyloženě specifické, protože potřebují hodně světla. Místnosti, kde světlo není, se dají využít třeba jako pece nebo modelovny,“ upřesňuje.

Opravy budou stát desítky milionů

Rekonstrukce vybydleného objektu se odhaduje na 60 až 80 milionů korun a čas na hledání vhodných dotací prý město má.

„Co je podstatné – do objektu neteče, a nehrozí tedy prodlení řekněme v řádu jednoho, dvou či tří let. A to považuji za dostatečnou dobu na to, abychom měli šanci hledat vhodné financování,“ dodává starosta Klatov.

Objekt bývalé sodovkárny je prázdný už více než rok. Naposledy sloužil jako městská ubytovna pro sociálně slabé.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme