Venezuele dochází alkohol. Na cizí nejsou dolary, na domácí zase lahve

Venezuelané mají další starost. Podle zpráv tamních médií se v obchodech s alkoholem tenčí zásoby. Chybět začínají hlavně destiláty dovážené z ciziny. Mohou za to omezení, která ve venezuelské ekonomice zavedla tamní socialistická vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Standa Soukup

O vyprázdněných regálech v obchodech s alkoholem napsal venezuelský deník El Mundo.

Svaz prodejců alkoholu Caracasu tvrdí, že jí dochází hlavně whisky, vodka a gin, tedy dovážené lihoviny, ale pomalu i ty domácí.

Teď je přitom období velké poptávky, protože pijáci se předzásobují před Velikonocemi. Po celý takzvaný „Svatý týden“ totiž platí suchý zákon, podobně jako při dalších svátcích nebo při volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém tenčících se zásob alkoholu ve Venezuele se zajímal jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Zákon sice nezakazuje prodej alkoholu úplně, ale omezuje ho v obchodech do šesti hodin večer. V restauracích se musí alkohol přestat podávat o půlnoci.

Zásoby alkoholu docházejí z několika důvodů. U lihovin z ciziny je to jako u dalšího dováženého zboží: dovozci nemají dost dolarů, aby mohli za zboží zaplatit. Ve Venezuele totiž fungují omezení na nákup zahraniční měny.

U domácího alkoholu – hlavně u piva a třtinového rumu – je příčinou zase nedostatek lahví. Deník El Mundo píše, že pivovary a likérky jich nemají dost, aby uspokojily poptávku, a některým pro změnu chybějí etikety.

Chybí i sušené mléko

Přitom nedávno varoval šéf svazu chemického průmyslu, že v něm chybí peníze na nákup surovin z ciziny, potřebných pro výrobu celé škály výrobků, včetně léků.

Podle zpráv, které z Venezuely přicházejí, chybí i další zboží, a na rozdíl od alkoholu jsou to často nezbytné věci. Často se mluví o nedostatku sušeného mléka.

Nedávno zpravodajské servery ve Venezuele s radostí na čelních místech hlásily, že dorazily zásilky pšenice a sóji.

Dostatek zboží je velkou starostí hlavně pro střední třídu, která si nákupy na rozdíl od chudých vždy mohla dovolit.

Papír poslala Kolumbie

Na začátku února dokonce začal docházet i novinový papír pro některé deníky. Tehdy to byl důvod k protestům. Objevila se totiž obvinění, že vláda chce umlčet novináře, kteří jí ne vždy podporují a hlásají i opoziční názory.

Teď ale přišla dobrá zpráva – několik deníků v sousední Kolumbii se rozhodlo svým kolegům pomoci, nakoupilo pro ně papír a 52tunovou zásilku dnes odeslali třem deníkům, kterým hrozilo, že budou muset přestat vycházet.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme