Čtvrtfinalisté Ligy mistrů mají velké zisky, ale také dluhy

Ve čtvrtfinále Ligy mistrů dnes hraje Paris SG proti londýnské Chelsea a Real Madrid proti Borussii Dortmund. Jde o kluby, které generují obrovské zisky, ale také mají velké dluhy nebo se spoléhají na petrodolary z východu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo a Gareth Bale, dva nejdražší hráči fotbalové historie

Cristiano Ronaldo a Gareth Bale, dva nejdražší hráči fotbalové historie | Zdroj: ČTK

Real i Borussia patří mezi deset nejzadluženějších klubů světa. Závazky madridského kolosu přesahují podle aktuálních čísel časopisu Forbes v přepočtu tři miliardy korun. Jenže Real Madrid velká zadluženost příliš netíží.

Madridský klub je totiž nejbohatším klubovým podnikem fotbalového světa a samotný Real má hodnotu, která výši dluhů dvacetkrát přesahuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční situaci čtvrtfinalistů fotbalové Ligy mistrů natáčel Jan Kaliba

Borussia Dortmund je v Německu také silnou značkou, dluhy ji ale v minulém desetiletí dohnaly na pokraj bankrotu, a tak se teď ve Vestfálsku snaží své megalomanství brzdit.

„Současná politika klubu se mi líbí. Vidíte, co se stalo před lety. Borussia byla na pokraji krachu, protože platila za hráče i jim samotným horentní částky,“ vzpomíná fanoušek Dortmundu Alex Loyal.

„Než aby teď soutěžila s bohatšími, přeplácela hráče a držela je za každou cenu, radši je pustí, i když třeba do Bayernu jako v případě Götzeho nebo teď Lewandowského. Je to lepší, než pak najednou zjistit, že se blíží bankrot,“ je přesvědčen fanoušek.

Velký rival Dortmundu, Bayern Mnichov, pomáhal Borusii z problémů, když jí v roce 2003 půjčoval na platy hráčů. To teď Dortmundští nepotřebují, i když v komfortní situaci rozhodně nejsou, Forbes je v žebříčku nejvíce zadlužených klubů světa řadí na desáté místo.

PSG a Chelsea spoléhají petrodolary

Jinou pozici si užívají dva další týmy, které se dnes ve čtvrtfinále Ligy mistrů utkají o tučné prémie. Pro Paris SG i Chelsea budou odměny od Evropské fotbalové unie kapkou v moři peněz, kterými tyto kluby zaplavují mecenáši z východu.

Paris SG se vcelku prokazatelně až díky nim dokázal po letech tápání znovu vyšvihnout nad francouzskou konkurenci a teď v čele s královsky placeným Zlatanem Ibrahimovićem patří k nejlepším v Evropě a ve Francii vládne.

Fotbalisté Bayernu a Barcelony zachraňovali ve čtvrtfinále Ligy mistrů remízu

Číst článek

„Hodně hráčů dostává peníze, které si nezaslouží. Paris SG má hodně peněz, kupují ty nejlepší hráče a v ostatních klubech fotbal upadá,“ upozorňuje bývalý československý reprezentant, vicemistr světa z roku 1962 Adolf Scherer, který ve Francii žije už více než 40 let.

Výkonnostní nůžky se rozevírají také v Lize mistrů a propašovat se do závěrečných kol je každý rok složitější. Důkazem je i dnešní souboj Paris SG a Chelsea, tedy dvou klubů, které mezi evropskou elitu dlouhodobě patří, ale až cizí kapitál z nich dělá stálice závěrečných kol evropských pohárů.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme