Nápad poslanců TOP 09 na výuku v romštině považují ve škole v Obrnicích za nesmysl

V Obrnicích na Mostecku mají s integrací Romů do společnosti bohaté a dobré zkušenosti. Proto se jim nápad poslanců TOP 09, aby romština byla pomocným jazykem v prvních třídách škol, úplně nezdá. Mají k tomu hodně pochopitelný důvod. Malé děti už totiž romsky neumějí, a tak jim ani tento jazyk lepší přístup ke vzdělání nezajistí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto)

Učitelka, škola, třída, děti, žácei (ilustrační foto) | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Musím říct, že v téhle třídě rodiče s dětmi pracují velice dobře. Jsou skoro všichni ze školky, takže mají přehled, jsou šikovní, pomůcky nosí. Jsem s nimi spokojená,“ chválí své žáky učitelka Ivana Fejková.

Čeština podle poslankyně opoziční TOP 09 Anny Putnové ale dělá některým romským žákům problémy. Mohla by se proto na školách částečně využívat i romština.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve škole v Obrnicích na Mostecku natáčela redaktorka Gabriela Hauptvogelová

„Podle mě je to velký nesmysl, protože děti už romštinu neznají, ani jejich rodiče už neumí romsky. Vůbec s tím nesouhlasím,“ říká ale Fejková. Podobný názor má i ředitel obrnické školy Vladimír Šiman:

„Máme zkušenosti s tím, že romské děti, které my tady máme, romský jazyk neovládají, a tudíž by tento návrh nebyl akceptovatelný. Berme to jako jiný jazyk, než by byl ten vlastní, vyučovací. Myslím, že by jim to práci spíš ztížilo, než zjednodušilo.“

Politické strany se diskusi s TOP 09 nebrání. Ministerstvo školství nicméně zatím o změně neuvažuje. Romštinu totiž mohou školy už teď vyučovat jako nepovinný předmět.

Romština by se mohla vyučovat na základních školách, shodují se politici

Číst článek

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme