Skupina poslanců TOP 09 a Starostů navrhuje zrušit imunitu zákonodárců

Poslanci dostali návrh na změnu ústavy, který by měl úplně zrušit trestněprávní imunitu poslanců a senátorů. Navrhuje to skupina poslanců z klubu TOP 09 a Starostů. Reagují tak na proces vydávání členů dolní komory Parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích, Stanislav Polčák

Speciál Martina Veselovského o kultuře a církevních restitucích, Stanislav Polčák | Foto: Filip Jandourek

Podle Stanislava Polčáka z TOP 09 Poslanecká sněmovna rozhoduje o vydávání čistě politicky, bez ohledu na konkrétní případ a na konkrétní okolnosti.

„Zcela flagrantně se to podle mého názoru projevilo v případě žádosti, který přišla u pana docenta Svobody. Já jsem samozřejmě vázán povinností nezveřejňovat skutečnosti, které byly předmětem jednání mandátového a imunitního výboru, leč chci říci, že všechny strany tam zastoupené vyjadřovaly zásadní pochybnosti nad touto žádostí,“ podotkl Polčák.

Poté, co sněmovna letos v únoru vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) ke stíhání kvůli kauze Opencard, Polčák dokonce rezignoval na funkci místopředsedy mandátového a imunitního výboru s odůvodněním tím, že imunita prý ztratila smysl.

Vyzval tehdy vládu, aby předložila návrh na zrušení imunity. Protože se tak nestalo, předložil ho se svými kolegy.

Polčák dodal, že imunita by zůstala zachovaná v případě projevů a hlasování v jedné z parlamentních komor. Ochrana by zákonodárcům zůstala i v případě hrozby okamžitého zadržení nebo vzetí do vazby. Pak by se k tomu musela vyjádřit příslušná komora.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme